Kormányellenes, zsidópárti, ukránbarát, inkább liberális, mint nemzeti konzervatív – Végre megszólalt a Szövetség ideológiai ügyekben

Kormányellenes, zsidópárti, ukránbarát, inkább liberális, mint nemzeti konzervatív – Végre megszólalt a Szövetség ideológiai ügyekben

Közel három hónapot kellett várni a Szövetségnél arra, hogy a választópolgár végre megtudja, mit gondol a párt az aktuálpolitikai kérdésekben. Az új szlovák kormányról,  – melyben Horony Ákos személyében hamarosan kisebségügyi kormánybiztosa lesz, – a liberális-konzervatív szembenállásról, az orosz-ukrán háborúról, vagy épp a zsidó-palesztin háborúról.

Ha egy-egy rövid tőmondatban csak, de a Szövetség végre oldalt választott magának. A tisztségátmentő kongresszusuk zárónyilatkozata ugyanis álláspont kialakítására kényszerítette őket. Így végre a felvidéki magyar választó is tudja, mit gondol a Forró Krisztián vezette párt a világ és Szlovákia dolgairól.

Ezek szerint a Szövetség-Aliancia a jelenlegi kormánnyal szemben kritikus (azaz ellenzéki álláspontot képvisel), a Kisebbségi Kulturális Alapnál a liberális-progresszív lobbi pozícióit támogatja a patrióta, nemzeti-konzervatív ideológiával szemben, az orosz-ukrán háborúban inkább Ukrajna érdekeit védi, a zsidó-palesztin konfliktusban pedig Izraelért aggódik.

Nézzük, miról szólnak a pati kongresszus zárónyilatkozatának idevágó részei.

Ellenzéki szerep a Fico-kormánnyal szemben

A Szövetség-Aliancia zárónyilatkozatának kicsengése inkább kritikus, mint pozitív a Smer – Hlas – SNS kormánnyal szemben. Ez nem jó vagy rossz eldöntésének kérdése.

„Csalódással vettük tudomásul az új kormány programját. A kormány továbbra sem számol a magyarlakta vidék infrastruktúrájának fejlesztésével. Az új kormánytól elvárjuk, hogy a rendőrség és az igazságszolgáltatás politikai befolyásoktól mentes legyen! Közösségünk számára kevés a status quo, aktív jogbővítésre van szükségünk”

A párt alábbi megfogalmazásai alapján nehezen képzelhető el, hogy partneri viszonyra törekszik Robert Ficoval.

 

Inkább liberális-progresszív, mint nemzeti-konzervatív

A jelenlegi kormánykoalíció egyik ismérve a szlovák nyelvű liberális, progresszív médival szembeni tartózkodó álláspont. Robert Fico kormányfő például nem is nyilatkozik a Sme, DenníkN, Aktuality.sk, Markíza médiumoknak, melyek liberális ideológiát képviselnek. Attól, hogy ezt teszik, még nem rosszabbak vagy jobbak. A Smer és az SNS viszont más, inkább nemzeti-konzervatív ideológiát képvisel. Mindkettő legitim, saját döntés kérdése.

Hírdetés

Ilyen szempontból a Szövetség-Aliancia tájékozatlanságból, vagy nagyonis tudatosan, nem tudni, de a liberális-progresszív oldalra állt. Mégpedig a Kisebbségi Kulturális Alapról (Kultminor) szóló részt illetően. Konkrétan így fogalmaz:

„A Kisebbségi Kulturális Alappal kapcsolatban elvárjuk, hogy a kormány az előrevetített minisztériumi-politikai beavatkozás helyett a kisebbségi közösségek választott képviselőinek súlyát erősítse!”

A Kultminor pályázatelbíráló bizottságaiba épp a Szövetség kongresszusa előtti napoban választottak új tagokat. A mediális projektekről például Haraszti Gyula, Antal Ágota és Bödök Károly fog majd dönteni. Közülük kettő egyértelműen liberális, progresszív bellítottságú, akik a múltban is bizonyították, hogy összeférhetetlen helyzetben vannak, előítéletesek, és nem várható el tőlük az objektív, teljesítmény alapú értékelés.

A Szövetség mégis a kisebbségi közösségek választott képviselőinek súlyát kívánja megerősíteni. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nemzeti-konzervatív értékrendű felvidéki magyar média pályázatai hátrányból indulnak, és félő, hogy nem objektív elbírálás alá fognak esni. A liberális, progresszív sajtó (Napunk, Paraméter, Új Szó, Bumm) ellenben elégedett lehet. A Szövetség kongresszusának nyilatkozata szerint ez így van rendjén.

Orosz-ukrán háború

A zárónyilatkozat egyértelműen ukránpárti, amit az alábbi mondat támaszt alá:

Az elhúzódó konfliktus nem Ukrajnának kedvez. Ahhoz, hogy Ukrajna ne omoljon teljesen össze, mihamarabbi béketárgyalásokra van szükség nemzetközi részvétellel.  

Izraeli-palesztin konfliktus

 

Napjaink másik fontos kérdésében is megnyilvánult a Forró Krisztián vezette Szövetség, mégpedig Izrael oldalán. Konkrétan így fogalmaz

A Szövetséget az elmúlt hónapokban a semmitmondás, a konkrét politikai kihívásokra adott válaszok megkerülése jellemezte. Értékrendbeli kérdésekben a pati kongresszus után már világosabban látunk.

Maga a nyilatkozat teljes terjedelmében ITT olvasható.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »