Korea első apostoli helynöke nem érhette meg, hogy az ország földjére lépjen

Korea első apostoli helynöke nem érhette meg, hogy az ország földjére lépjen

Isten Szolgája Barthélemy Bruguière püspök (1792–1835), Korea első apostoli helynöke életét és munkásságát bemutató sorozat harmadik kötete: az 1938-as életrajz is hamarosan megjelenik Dél-Koreában. A francia misszionárius kanonizációját a Szöuli Főegyházmegye kezdeményezte 2023-ban.

Barthélemy Bruguière Korea első apostoli vikáriusa és Sziám (ma Thaiföld) első segédpüspöke volt. Missziós hivatásáról megbizonyosodva Párizsban belépett a világi papok és laikusok alkotta Párizsi Külföldi Missziós Társaságba (Société des Missions Etrangères de Paris, MEP). Az 1658-as alapítású szervezet úttörő volt abból a szempontból, hogy elsőként folytatott missziós tevékenységet a gyarmatosító hatalmaktól függetlenül.

Barthélemy Bruguière a franciaországi Raissac-d’Aude-ban született 1792-ben. Carcassonne-ban töltötte a szemináriumi éveit, ahol később egy évtizedig tanított is; 1815-ben szentelték pappá. 1825-ben indult el Párizsból, 1826-ban ért Indonézia fővárosába, Jakartába (korábban: Batavia); onnan továbbutazott Bangkokba, Thaiföld fővárosába, ahol kiterjedt missziós tevékenységet folytatott és tanított éveken át. 1828-ban nevezték ki Sziám apostoli helynöke helyettesének, 1829-ben szentelték püspökké. Thaiföldről Penangba ment tanítani.

1831. szeptember 9-én XVI. Gergely pápa megalapította a Koreai Apostoli Vikariátust, és Bruguière-t nevezte ki első helynökének, aki 1832. szeptember 12-én kihajózott Szingapúrból Kína felé. Vele tartott egy penangi szeminarista, Joseph Wang. 1834 szeptemberében hagyták el Sanhszit, október 7-én értek el a Kínai Nagy Falhoz, majd 8-án érkeztek meg Hszivanciba (Xiwanzi) – itt alapították meg 1840-ben a Mongóliai Apostoli Vikariátust –, az ottani keresztények között talált menedéket az üldöztetés elől.

Három évet töltött Kínában, a koreai missziót készítette elő. 1835. október 7-én Bruguière, Wang, valamint Pierre-Philibert Mauban misszionárius pap elindultak első koreai útjukra. Két hét múlva Bruguière megbetegedett; még kínai területen érte a halál, ott is temették el egy domboldalban, ahonnan csak majdnem száz esztendő múlva, 1931-ben szállították földi maradványait a szöuli temetőbe. Utódjává az apostoli helynöki poszton 1836 áprilisában Laurent-Joseph-Marius Imbert-t nevezték ki, aki 1839 szeptemberében szenvedett vértanúhalált társaival együtt, miután nem voltak hajlandóak kiadni a megtértek nevét és lakhelyét.

Hírdetés

Napjainkban már Martirológiai Bizottság működik a Szöuli Főegyházmegyében, amely kezdeményezte és gondozza a Barthélemy Bruguière, a Csoszoni Egyházmegye első püspöke életét és tevékenységét bemutató többkötetes kiadványt. A levelezését és utazásainak beszámolóit tartalmazó első két kötet már 2007-ben napvilágot látott Koreában. Az életrajz a Carcassonne-i Egyházmegyében szolgáló J. Camille Brudoncle apát munkája.

A Martirológiai Bizottság több módon is igyekszik megismertetni a francia misszionárius püspököt a koreai katolikusokkal; 2023 decemberében például szimpóziumot rendeztek Bruguière életéről és a koreai missziókról, ahol Ku Jobi Job (Job Koo Yo-bi; a keresztségben kapott angol neve a Jób – a szerk.) szöuli segédpüspök az úttörő misszionáriust állította példaként a jövendő koreai papság elé. Nemcsak ismerni kell a múltat, hőssé tenni őt, hanem az ő missziós lelkületére, lelkesedésére van szükség ma is – mondta Ku Jobi Job, aki a főegyházmegye kanonizációs bizottságának elnöke.

Összeállította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides.org; UCANews

Fotó: Fides.org; Wikimedia Commons

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »