Korčok és Pellegrini egyetért abban, hogy stagnál az ország

Korčok és Pellegrini egyetért abban, hogy stagnál az ország

Szlovákia stagnál, és előrelépésre van szükség. Bár az államfőnek nincsenek erős jogkörei a törvényalkotást illetően, fontos témákat nyithat meg és vihet be a közbeszédbe – ezekben a dolgokban egyetért Ivan Korčok és Peter Pellegrini.

Korčok lényegesnek tartja, hogy az államfő független legyen, az emberek javát szolgáló intézkedéseknél pedig mindenben kész együttműködni a kormánnyal. „A gazdasági növekedés nem olyan, mint amilyet szeretnénk” – erősítette meg Pellegrini, de ezért Igor Matovič és Eduard Heger kormányát hibáztatja, melyeknek tagja volt Korčok is.

Pellegrini azt állítja, a nehéz anyagi helyzet ellenére a jelenlegi kormány képes volt szociális intézkedéseket bevezetni az elmúlt néhány hónapban, és beruházásokkal igyekszik beindítani a gazdaságot.

Hírdetés

Korčok a fiatalok külföldre áramlásának megállítását is fontos feladatnak tartja. Hozzátette, gazdasági téren az államfő a vállalkozók és a régiók segítségére lehet, új lehetőségeket nyithat meg számukra és beruházókat szerezhet. Ebben is együttműködne Robert Fico kormányával, mivel az elnök egymaga nem tud eredményeket elérni ezeken a területeken. Visszautasítja viszont az előző kormányokkal kapcsolatos kritikákat, megjegyezte, hogy a külpolitika, amit ő irányított, megfelelően működött. Hozzátette, hogy a világjárvány ellenére is sikerült jelentős szociális intézkedéseket végrehajtania az előző kormánynak, de beismerte, hogy számos lehetőséget elszalasztottak.

Pellegrini leszögezte, ő is minden esetben szembehelyezkedne a kormánnyal, amikor az alkotmánysértően járna el, vagy nem a küldetésének megfelelően cselekedne. Bírálta azokat az ellenzéki kijelentéseket, melyek szerint Korčok megválasztása a kormány végének kezdetét jelentené, szerinte az ellenzék a társadalom megosztásán dolgozik. Ugyanakkor a kormánykoalíciót stabilnak tartja, és meggyőződése, hogy többet tud elérni, ha a legfőbb közjogi méltóságok képesek a konstruktív párbeszédre. Korčok azzal válaszolt, nem ő beszél az államfőválasztás kapcsán a kormány stabilitásának veszélybe kerüléséről, hanem Pellegrini koalíciós partnere, Andrej Danko, az SNS elnöke.

Ugyanakkor meggyőződése, hogy az elnöknek függetlennek kell lennie, nem pedig a kormány meghosszabbított kezének, nem utasítások alapján kell cselekednie, és képesnek kell lennie összefogni a társadalmat.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »