Kora tavaszi munkálatok – Előtérben az őszi kalászosok és a gyümölcsösök

Mire kell különös figyelmet fordítani a kora tavaszi munkálatoknál az őszi kalászosoknál és a gyümölcsösökben?

Először is korrigálni szeretném azokat a tanácsokat, amelyekről már az előző cikkeimben is írtam, mivel a mai időjárási viszonyok ezt indokolják. A reggeli fagyok arra kényszerítenek minket, hogy azokat a munkálatokat, amelyekről korábban tettem említést, későbben kell elvégezni (pl. az őszi kalászosok fejtrágyázását akkor célszerű elvégezni nitrogéntartalmú műtrágyákkal (ammónium-nitrát), amikor a növényeknél elkezdődnek a növekedési folyamatok, mert ebben a hideg, száraz időben a műtrágya elpárolog és a növény gyakorlatilag nem képes azt felhasználni). A fejtrágyázást célszerű 2 fázisban végezni: először a vegetációs időszak elején (1,5-2 mázsa/ha), másodszor pedig 2-3 hét múlva ugyanilyen mennyiségű műtrágyával. Ezzel a módszerrel kétszeresére növeljük a műtrágyák felhasználását. A karbamid műtrágyát tavaszi fejtrágyázásra nem célszerű használni.

A gyümölcsösökben különös figyelmet kell fordítanunk a fagyra legérzékenyebb fákra – a csonthéjasokra (kajszi-, őszibarack és a meggy). A munkálatokat kizárólag fagymentes időjárási viszonyok között kell elvégezni. Az őszibarack legveszélyesebb betegsége, a levélfodrosodás megelőzésére a virágzás előtt egy megelőző permetezést végzünk el réztartalmú gombaölőszerekkel (pl. 3 %-os bordói lével vagy 0,5 %-os Championnal). A legnagyobb veszélyben a kajszibarack van, mert a fagyok a legérzékenyebb periódusban támadják – a nyitáskor. Ilyenkor egy betegség támadhatja meg meleg és nedves időben – a monília. Ebben az időszakban kizárólag szerves szisztemikus gombaölőszereket lehet használni, pl. 0,04 %-os Score-ral, 0,2 %-os Topsin-M, Topáz vagy Folicur-Solo segítségével (0,03 %).

Hírdetés

A legnagyobb veszélyben a meggyfák vannak. A tavalyi monília-fertőzés legyengítette a fákat. Óriási a fertőzésveszély idén is, és ha nem fogunk ellene célszerűen védekezni, akkor ez a gyümölcsfák teljes pusztulásához vezethet. Ezért virágzásig el kell végezni egy permetezést réztartalmú vegyszerek segítségével (vö. az őszibarackkal). Tömeges nyitáskor és a virágzás végén két permetezést kell elvégezni (vö. a kajszibarackkal). A permetezés előtt eltávolítjuk a beteg, elhalt ágakat, mivel ezek a betegség elsődleges forrásai lehetnek.

Minden permetezést kizárólag preventív célból végzünk, mert csak így lehet megelőzni a fertőzést. Továbbra is várom kérdéseiket, keressenek meg telefonon keresztül és szívesen válaszolok Önöknek. Tel. 0971296636.

Novák András, a Terra Dei szaktanácsadója


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »