Köpeci kaláka a köz érdekében

Köpeci kaláka a köz érdekében

Közösségi összefogással újult meg a köpeci tűzoltószertár: néhány közösségi munkára elszánt emberre és az önkormányzat kedvező hozzáállására volt szükség, hogy egy hétvége és egy hétköznap alatt elvégezzék a feladatot. Jól fogott az is, hogy szép számban akadtak, akik felajánlással segítettek. 

Az iskolával átellenben található, folyamatosan zárva levő kis épület évek hosszú sora óta gazdátlannak tűnhetett. Sorsa azért foglalkoztatta az embereket: szóba került politikai csatározások közepette, írtak róla világhálós fórumon és a Háromszék hasábjain mi is többször szóvá tettük, jó lenne, ha a tulajdonos, a baróti önkormányzat kezdene valamit az épülettel, mely mellett kicsi könyvtár található és a galambászok egyesületének is otthont ad. A szavakat és a betűket is elfújta a szél, tovább árválkodott az épület. Tavaly, még Lázár-Kiss Barna András polgármestersége idején merült fel ismét komolyabban, hogy a helyiek kalákában vállalnák a feladat elvégzését, amennyiben a hivatal biztosítja a szükséges anyagokat. Időközben változott a városvezető, de a tervet ez nem befolyásolta, Benedek-Huszár János is jónak tartotta a Romeo Titi Smântână és baráti társasága kezdeményezését, s amikor ők jelezték, dolgoznának, a szükséges anyagok is érkeztek.

Hírdetés

A hónap elején Titi mellett barátja, Szász Levente és apósa, Bocz Béla fogott neki a régi cserepek leszedésének és a szarvazat bontásának, másnap Gál Sándor, Bocz István, Karácsony Szilárd és Németh Balázs állt az ügy mellé, s akadtak olyanok is, akik kevesebb időre, egy-két órára, de csatlakoztak, mert a kitűzött célt magukénak érezték. Az idősebb férfiak, akik már a cselekvéshez kevésnek érezték erejüket, pénzt adtak, mások sörrel, kávéval és süteménnyel jelezték, örvendenek a falukép-rendező munkának.

A kalákázók közbelépésének köszönhetően nem ázik tovább az épület, de még távolról sem lehet befejezettnek tekinteni a munkát, mert a benti részen akad még tennivaló éppen elég. Romeo Titi Smântână elmondta: a polgármester továbbra is mellettük áll, ezért valószínűleg már tavasszal tovább dolgozhatnak. Jó lenne, ha addig falugyűlést tartanának, hogy hadd vegyék számba közösen, lehetne-e egyéb, a közösség nagyobb szeletét szolgáló rendeltetést találni az épület egy részének. Az bizonyos, jó lenne, ha a város részt venne a megyei tanácsnak azon a pályázatán, amely segítségével a helyi tűzoltó alakulatokat ellátják gyors közbelépésre alkalmas felszereléssel.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »