Könyvbemutató és komolyzenei koncert Rimaszombatban

Könyvbemutató és komolyzenei koncert Rimaszombatban

Fennállásának 40. évfordulója alkalmából egy kiadványt jelentetett meg a Rimaszombati Zenebarátok Köre. A kötet bemutatására 2021. május 25-én 18.00 órai kezdettel kerül sor Jordana Palovičová és Ivan Palovič komolyzenei koncertjével egybekötve.

Az est folyamán J.S.Bach, J.N.Hummel, Ilja Zeljenka, Fazil Say és York Bowen művek hangzanak el a két kiváló, nemzetközi sikerekkel rendelkező fiatal művész előadásában. Jegyek 3 eurós áron a helyszínen, a koncert előtt vásárolhatók.

A rimaszombati Zenei Tavasz és Zenei Ősz koncertsorozat 2020-ban ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. Mivel a rendezvény körül az évek során kialakult egy kis közösség, a Zenebarát Kör tagsága, nyilvánvaló volt, hogy a szervezők nem fognak átsiklani az évforduló felett. Voltak elképzelések, tervek, de jött a világjárvány, s a tervek majdnem csak tervek maradtak. De azért mégsem. Mert ugyan nem volt megemlékezéssel és fogadással egybekötött ünnepi koncert, azért a kultúrházban ősszel – betartva mindig az aktuális előírásokat – felcsendültek klasszikus művek kiváló hazai és külföldi előadók tolmácsolásában. Ünnep és ajándék volt minden ilyen alkalom a résztvevőknek. Művészeknek, hallgatóknak és szervezőknek egyaránt – idézi fel közleményében Zsélyi Katalin, a Városi Művelődési Központ munkatársa.

Hírdetés

A jubileumi Zenei Ősz ötödik, utolsó koncertje „áttolódott” 2021 tavaszára. Jordana Palovičová zongoraművész és Ivan Paľovič hegedűművész fellépésére május 25-én, kedden kerül sor. Az évadzáró koncert a művészi élményen túl egy meglepetést is tartogat a jelenlévők számára. Ott lesz bemutatva az a publikáció, amit a Zenebarát Kör és a Városi Művelődési Központ állított össze a karantén ideje alatt. 

A hatvannégy oldalas kiadványban kiváló szlovákiai előadóművészek osztják meg a gondolataikat az olvasókkal a rimaszombati rendezvénysorozat kapcsán, van benne visszaemlékezés a kezdetekre, nyilatkoznak a Rimaszombati Tehetségek Fórumának fellépői, de a Zenebarátok Körének számos tagja is mesél a személyes koncertélményeiről.

Mellékletében megtalálható a Zenebarát Kör tagok és az összes fellépő művész névsora, vannak „kiollózott” idézetek a krónikákból és képanyag is. Kedves olvasmány, szép emlék egy zenei műfaj negyvenéves létéről a városban. Egy olyan műfajéról, ami igényessége miatt a mai értékválság és értékváltozás jeleit mutató időkben figyelemreméltó, de nem könnyen életben tartható egy vidéki kisvárosban. A szervezők azonban bizakodóak. Amíg érdeklődő van, Zenei Tavasz és Zenei Ősz is lesz Rimaszombatban, ígérik, és szeretettel várják (vissza) a közönséget. Idén tavasszal kettő, ősszel négy komolyzenei koncert szerepel a kultúrház kínálatában. Valamennyi főtámogatója a Szlovák Köztársaság Művészeti Alapja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »