Könyv és növény SWAP-divatot szorgalmaznak Alsószeliben REGGELRE

Könyv és növény SWAP-divatot szorgalmaznak Alsószeliben REGGELRE

Újfajta Swap akciót tartottak Alsószeliben. Az újrahasznosítás és a tudatos életmód követői ezúttal nem ruhákat, hanem könyveket és növényeket csereberéltek.

Jó programként tartottak újító SWAP akciót Alsószeliben a fenntarthatóság hetének nyitányaként. A ruha csereberék már szinte hagyománnyá váltak a mátyusföldi faluban, nyolc alkalommal volt már példa arra, hogy a régióbeliek összegyűltek a falu kultúrházában és ingyenesen válogattak az összehordott ruhaneműk között. Azokat a ruhaneműket, amelyek nem találnak gazdát ilyenkor az alsószeli szervezők jótékonysági célokra fordítják, megegyezés alapján.

A könyv és növény SWAP során a résztvevők elárulták, szinte több dologgal érkeznek majd haza, mint amit hoztak, bár azért nagyon is tudatosan folytatták le a gyűjtögetést.

Danajka Kontár Piroska pedagógussal elegyedtünk szóba, ő olyan könyveket hozott az akcióra, amelyekből kettő volt otthon a házi könyvtárban, de elárulta, régóta gyűjtögetett könyvtárának egyedi darabjait nem lett volna szíve elhozni. A diákjainak is keresgélt könyveket, mint azt tette több – a cserén megjelent tanár is. Azok, akik elhozták a könyveiket, mindenkit bíztattak, vigyenek haza jó sok mindent, hogy nekik már kevesebb dologgal kelljen hazamenniük.

Hírdetés

A gazdátlanul maradt könyveket ugyanis annak kellett hazavinnie, aki hozta őket, a helyi könyvtár is megtelt már, a könyvek tovább felhasználásához még nem találtak partnert – magyarázta a főszervező Jutka.

A növényekből nem sok maradt a kultúrház udvarán felállított sátorban, de a maradékot a helyi gyűjtőudvar komposztálójában tudták volna visszaadni a természetnek. Alsószeli önkormányzata ugyanis minden hasonló szervezést támogat, a hasonló, helyi szervezetek és önkéntesek által szervezett akciók szolgálatába bocsájtja a kultúrház épületét és minden segítséget megad.

A  SWAP egy fenntartható divatmozgalom része, amely különböző, leginkább öltözködési tárgyak cseréjére és újrahasznosítására összpontosít. Ez a mozgalom arra ösztönzi az embereket, hogy cseréljenek holmikat másokkal, ahelyett, hogy újakat vásárolnának, ezzel csökkentve például a divatipar környezeti lábnyomát és támogatva a környezetbarát életmódot.

A  SWAP eseményeket gyakran helyi közösségek, civil szervezetek vagy vállalatok szervezik. A résztvevők hozzák magukkal a feleslegessé vált, de még mindig jó állapotú holmijaikat, és cserébe mások által hozott tárgyak között válogathatnak. A tárgyak SWAP-ja nemcsak környezetbarát, hanem gazdaságos is, mivel ingyenesen lehet cserélni, így pénzt takaríthatnak meg az emberek és új életet lehelhetnek a már meglévő tárgyakba.

A SWAP előnye többek közt a környezetvédelem, a gazdaságosság, a közösségépítés és az újrahasznosítás. Érdemes részt venni az ilyen eseményeken.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »