Komoly személyi változtatások a szlovén állami intézményekben

A szlovén kormány már az első ülésén, alig néhány órával a megválasztása után komoly személyi változtatásokat kezdeményezett az állami intézményekben, leváltotta többek között az országos rendőrfőkapitányt és a titkosszolgálat vezetőjét – jelentette a Svet24.si ljubljanai hírportál csütörtökön.

A beszámoló szerint Anton Olajt a bűnügyi rendőrség korábbi vezetője, Bostjan Lindav váltja.

Olajt – az áprilisi választáson vereséget szenvedett jobboldali, Janez Jansa kinevezettjét – korábban többször bírálták, egyebek között azért, mert a rendőrség több, békés kormányellenes tüntetést is kemény fellépéssel oszlatott fel, és komoly pénzbüntetéseket szabott ki a szervezőkre.

A kormány leváltotta a védelmi minisztérium hírszerzési irodájának a vezetőjét is; Jaros Britovsek helyére Andrej Fefer kerül. A szlovén hírszerző és nemzetbiztonsági ügynökség (SOVA) vezetésében is változást hozott a kormány első ülése. Janez Stusek helyére hat hónapos időszakra megbízott igazgatóként Josko Kadivnikot nevezték ki.

Hírdetés

A pénzmosás megakadályozásáért felelős kormányirodát ideiglenesen Anika Vrabec Bozic vezeti majd, aki a leváltott Damjan Zugelj helyére kerül. Megbízása egyelőre fél évre szól.

Leváltották a kormány sajtóirodájának a vezetőjét is, Uros Urbanija posztját Dragan Barbutovski veszi át.

Robert Golob kabinetje ezen felül leváltotta a nemzeti közegészségügyi intézet, valamint az egészségügyi, környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági intézet több vezetőjét.

A kormány mindezek mellett arról is döntött, hogy felül kell vizsgálni a minisztériumok foglalkoztatási és előléptetési adatait 2020. január 1-jétől kezdődően.

A Robert Golob vezette balközép kormány szerda este tette le esküjét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »