Komoly értéket bukik el Magyarország, ha nem jön a segítség

Komoly értéket bukik el Magyarország, ha nem jön a segítség

A családi vállalkozások sokszor meghatározó problémája az utódlás kérdése. A legjobb nyilvánvalóan az, ha egy vállalkozó a gyermekére tudja hagyni a céget vagy cégbirodalmat, de ez nem mindenütt problémamentes, a kedvnek, a tudásnak és az affinitásnak is meg kell hozzá lennie – vélekedett az InfoRádióban Rudas László, a Családi Vállalkozások Országos Egyesülete elnöke.
„Nagy többségnél nem realitás a cég továbbvitele. Az ilyen esetekre is meg kell találni a megoldást, és ebben komoly kormányzati szerepet kell vállalni.
Sok megoldás van az exitre, az eladástól a menedzsmentnek átadáson, az értékesítésen át egészen a bizalmi vagyonkezelésig, de mindegyiknél már az első küszöbnél már elbotlik a gondolat. Ott, hogy mi is a cég értéke, és hogyan tehető piacképessé” – folytatta.

Szerinte ilyen problémája a tíz évet már átvészelt, megerősödött, már nem 2-3 fővel dolgozó, több százmilliós vállalkozásoknak, valamint a kisebb családi cégeknek is lehet. A cég értékének felderítéséhez megfelelő szakértelem és külső szemlélő, vagyis egy sok pénzbe kerülő külső cég szükséges.

„Úgy gondolom, ahhoz, hogy tiszta kép legyen a családi vállalkozások értékéről és piacképesek legyenek, mindenképpen szükséges egy pályázati rendszer kiírása; lehessen auditálni a cégeket!” – szögezte le Rudas László.

Hírdetés

Sokszor előfordul, hogy a cég- és a családi vagyon a hosszú évek folyamán – teljesen szabályosan, de – összekeveredik,
mert például a termelés a család ingatlanján folyik, és a vállalat autóját használják magáncélokra is.

„Amikor egy céget értékesíteni kívánnak, akkor nem lehet azt mondani akár a cég tulajdonossá váló menezsmentjének, akár egy külföldi vevőnek, hogy eladom a céget, de a ház és a kocsi marad. A vagyonelemeket szét kell tudni választani. Ennek persze nagyon komoly költségvonzata van” – húzta alá.

Szerinte
a cégeket – bizonyos feltételek mellett – mentesíteni kellene ezek alól a költségek alól, hogy túl tudják élni a generációváltást.
Ez ugyanis az adott családnak éppúgy érdeke, mint a nemzetgazdaságnak, hisz a megszűnő cégekkel munkahelyeket, adót, vagyonelemeket veszít el az egész társadalom.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »