Komáromban is velünk él István, a király

Komáromban is velünk él István, a király

Nyitókép: Körkép.sk

2024. augusztus 20-án, Szent István államalapító királyunk ünnepén a felvidéki Komárom magyar ajkú közössége is együtt ünnepelt az Anyaország, a Kárpát-medence és a világ összmagyarságával. A késő-délutáni ünnepséghez az égiek is kegyesen viszonyultak, hiszen a fülledt nyári időben csak a rendezvény legvégén kerekedett föl az eső szele, és villámok csupán a későbbi órákban cikáztak az égen.

Mint minden évben, a komáromi ünnepséget most is a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület szervezte, Komárom Város, valamint az Egressy Béni Városi Művelődési Központ társszervezésével, Szent István királyunk lovas-szobránál.

Az ünnepi rendezvényt Keszegh Margit, a Jókai Egyesület elnöke nyitotta meg, köszöntve a jelenlévő magasrangú egyházi, társadalmi és politikai képviselőket, valamint az egybegyűlt többszázas tömeget.

Az elnök asszony külön szeretettel és tisztelettel köszöntötte Dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadót, mint a kisebbségvédelem és a kárpát-medencei autonómiatörekvések egyik legelkötelezettebb képviselőjét, harcosát, aki már mint a Magyar Országgyűlés egykori elnöke segítette, támogatta a határon túli magyarokat.

Keszegh Margit bevezető ünnepi köszöntőjében méltatta a szentistváni örökséget, amely szilárd létformát teremtett nemzetünk számára, kifejezve vele jövőbe vetett hitünket:

Ünnepel a világ magyarsága, s vele együtt mi is itt a Felvidéken, Komáromban, Szent István szobránál. A magyar társadalmat megszilárdító és államot alapító Szent István jelképes jelenléte városunkban, a felvidéki magyarság fővárosában meghatározza jelenünket és jövőnket. Erősíti nemzeti hovatartozásunkat. Hitet teszünk általa a nemzethez való hűségünkről és erősíti hitünket a közös jövőben.

Keszegh Margit nyitóbeszéde után a rendezvény ünnepi szónokát, Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadót hallhattuk, aki bevezető szavaival visszaemlékezett arra a hét évvel ezelőtti pillanatra, amikor ugyanezen a napon állt itt az ünnep köszöntésére. Ez alkalmat adott az összevetésre, hogy mennyit változott a világunk az elmúlt időszak óta.

Szili Katalin név szerint köszöntötte a helység elöljáróit és köszönetét fejezte ki azért, hogy ismét itt lehet velünk, Komárom városában.

A miniszterelnöki főtanácsadó Szent István királyunk hagyatékára emlékeztetve a független, erős ország jelentőségét hangsúlyozta:

Hírdetés

A független és erős Szent István-i Magyarország mindig lelkesítő és reményt adó példaként állt a magyarok előtt. Ezen hosszú úton hazánk nemzetiségei is egyben magyarságunk hordozói voltak, úgy, hogy saját hagyományaikat, kultúrájukat, nyelvüket mindig megőrizték, és mindig is hűségesek voltak a Szent István-i Magyarországhoz. Így tudott Szent István a keresztény hit alapjaira építve stabil országot teremteni. Egy erős, keresztény államot alapított, ezzel hosszú távon biztosította a függetlenségünket.

Szent István királyunk hagyatékának példáztatásával tulajdonképpen az aktuálpolitikai helyzetről is szólt, hangsúlyozva a család, a keresztény hit, nemzetünk, társadalmi létformánk megtartásának fontosságát.  Rámutatott a Nyugat-európai országok számunkra idegen irányvonalára, amellyel letértek az évezredek alapjain nyugvó, maradandó értékeket felsorakoztató útról, ahol az anyagi központú elemeket magasztosították az élet értelmévé. A rosszul értelmezett, szinte korlátlan személyi szabadság a szolidaritás hiánya, a közösséget nem ismerő individualizmus, a morális gyökerek megtagadása oda vezetett, hogy Európa teljes egészében feladta mára az értékeit.

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó beszédében hangsúlyozta a Kárpát-medence közösségei összefogásának fontosságát, ahol a hagyományos emberi értékeken nyugvó Európa súlypontja megteremtésén kell munkálkodnunk.

A komáromi Szent István-napi ünnepséget a magas művészi igényességű verséneklő Borostyán együttes emelte, akik dallamaikkal végigkísérték az ünnepi műsort. Hallhattuk többek között Szent István királyunk megzenésített versét, valamint Ady Endre Föl-földobott kő című költeményét is.

Mindezt tetézte a gimnáziumi éveit szeptemberben kezdő Majer Jázmin, aki már nyolc éves korától aktív gyermekszínészként tevékenykedik, és az idei Tompa Mihály Vers- és Prózamondó verseny győztese. Tőle Reményik Sándor nagyhatású költeményét hallgathattuk meg, Ahogy lehet címmel.

Védd ezt a talpalatnyi telkedet, Cserépkancsódat és tűzhelyedet, Utolsó darab száraz kenyered! De azt aztán foggal, tíz körömmel. Démoni dühvel és őrült örömmel – Ahogy lehet… (részlet)

A Szent István napi ünnepségen ugyanúgy, mint a korábbi években, sor került a Kárpát-medence kenyerének megszentelésére és megáldására. Az ünnepi asztalon két gyönyörű, hatalmas kenyér került a terítékre. Az egyik, pityókás kenyeret egyenesen Szolnokról hozta el Földes István pékmester, aki jelen volt az ottani országos ünnepségen, a másik kenyeret pedig az itthoni Földes – pékség sütötte meg.

A piros-fehér-zöld szalaggal átkötött, illatozó kerek kenyeret Molnár Ernő atya – római katolikus plébános szentelte meg, és Fazekas László emeritus református püspök áldott meg.

Az ünnep záró részében az egyes társadalmi szervezetek küldöttei elhelyezték a tisztelet koszorúit Szent István királyunk szobránál, a többszázas tömeg pedig szívvel és lélekkel énekelte nemzeti imádságunkat, a Magyar Himnuszt.

Az ünnepség végén a megszentelt, megáldott kenyeret a pékmesterek megszegték, és a jelenlévők között szétosztották. Úgy tűnt, mindenkinek nagyon ízlik, a fényes, ropogós héjú, fehér, puha bélű szent csemege.

A kültéri rendezvényt követően ünnepi szentmisére került sor a Szent András Bazilikában.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »