Már a Dunakanyart ostromolja az árhullám, és nem fog megállni a fővárosnál

Már a Dunakanyart ostromolja az árhullám, és nem fog megállni a fővárosnál

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint jelenleg Komáron térségében tart a Duna tetőzése, 790 centiméteren, ami egybevág a korábbi előrejelzésekkel. Különleges esemény, amely gondot okozott volna az az árvízi védekezésben, szerencsére csütörtökről péntekre nem történ.

Különleges esemény, amely gondot okozott volna az az árvízi védekezésben, szerencsére csütörtökről péntekre nem történ – mondta péntek reggel az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Ugyanakkor – tett hozzá – fakadó vizekre, buzgárokra és kisebb átfolyásokra van példa, amelyekkel dolga akad a vízügyes kollégáknak. Siklós Gabriella hangsúlyozta továbbá, hogy ha arról hallunk a sajtóban, hogy „ezt vagy azt elöntötte a víz”, akkor az általában ártér, de a védvonalakon, töltéseken és homokzsákolásokon nem merült fel olyan probléma, ami például szakadáshoz vezetne, nincs és nem is volt a védekezésben!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint jelenleg Komáron térségében tart a Duna tetőzése, 790 centiméteren, ami egybevág a korábbi előrejelzésekkel. Emlékeztetett, 2013-ban a folyó 844 centiméteren tetőzött, tehát lehet, hogy még egy-két centimétert mozog majd a víz, az akkori értéktől nagyjából fél méterrel elmaradt majd most a vízszint. Az is egyértelműen kijelenthető, hogy az árhullám elérte a Dunakanyart, és a nap második felében (kora esti órákban) Esztergomnál várható a tetőzés, ahol hasonló különbségek várhatók a 2013-as tetőzéshez képest.

Hírdetés

Mint az már többször elhangzott, az előrejelzések alapján – miután a felső Duna kapott némi csapadékot, illetve az olvadással is érkezik még vízutánpótlás – elnyúló tetőzésre, lassú apadásra kell készülni, ami fokozottabb védekezést igényel. Ez újabb árvízi csúcsot nem okoz majd, de vízügyes szemmel egészen biztosan elnyújtja az apadást, ezért jó néhány napig még – amíg másod-, harmadfokban vannak a folyók – marad a 24 órás vízőrszolgálat – mondta Siklós Gabriella.

A védekezést illetően kifejtette: az éjszakai órákban az állami védvonalakon a vízügyi vízőrszolgálat teljesít feladatot, az önkormányzati védekezésnél pedig – a vízügyesek felügyeletével – katasztrófavédelmi szakemberek és önkéntesek. „Ott van mindenki a gátakon, ezt nem tudom eléggé hangsúlyozni, tehát mindenki figyel” – fogalmazott, arra is emlékeztetve, hogy lassan Budapest alatti szakaszra is összpontosítani kell majd, hiszen az árhullám nem áll meg a fővárosnál.

Végül, de nem utolsó sorban arra is kitért, hogy a szükségtározó megnyitásával sikerült „megskalpolni” az árvízcsúcsot a Lajtán, ami nagyon-nagyon lassan, de talán már apad, noha komoly mennyiségű vízutánpótlást kapott a vízgyűjtője.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »