Kollár: a kormány működik, az OĽaNO és az SaS elnökein múlik, hogy szétverik-e

Kollár: a kormány működik, az OĽaNO és az SaS elnökein múlik, hogy szétverik-e

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint a szlovák kormány rendben működik, az OĽaNO és az SaS elnökein múlik, hogy szétverik-e. Kollár csütörtöki sajtótájékoztatóján kinyilatkoztatta, hogy a jelenlegi kormány rendes hivatali idejének kitöltésében érdekelt, partnereinek pedig azt javasolta, hogy találjanak kompromisszumot.

Kollár elmondása szerint a szerdai rendkívüli kormányülésen nem érezte, hogy óriási törés lenne az SaS és az OĽaNO között, gyakorlatilag mindent sikerült egyhangúlag elfogadniuk.

A házelnök több lehetséges végkifejletet is lát a jelenlegi helyzetből.

“A koalíció nem szerelemházasság, hanem az értelemé. Az embernek kompromisszumokat kell kötnie”

húzta alá azzal, hogy ő maga hajlandó megnyitni a koalíciós szerződést, bár jónak tartja a mostanit.

“A szerződésünk jó, ott nincs probléma. A gond a személyi kérdésekben van, akkor minek változtatni a koalíciós szerződést? De ha ez megmenthetné ezt a kormányt, akkor nem csinálunk belőle gondot”

mondta Kollár, majd megismételte, hogy a Sme rodinának nincsenek személyi követeléseik. Úgy véli ugyanakkor, hogy a vita mindkét felének vissza kellene lépnie, nem csak az egyiknek.

Hírdetés

A házelnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az embereket ilyen vitákkal nyomasztják. A kisebbségi kormány ötletének margójára azt mondta, hogy nem gondolja, hogy bárki a Sme rodinában vagy az OLaNO-ban függeni akar Kotlebáéktól.

Kollár szerint nem Eduard Heger kormányfőnél látja a helyzet megoldását. Aláhúzta, hogy a kormányfő jól végzi a munkáját és igyekszik elnyomni a vitákat.

“Idáig mindig össze tudott tartani bennünket”

jelentette ki.

Szlovákiában azután robbant ki újabb kormányválság, hogy az SaS nem támogatta Igor Matovič (OLaNO) pénzügyminiszter kezdeményezését a családtámogatási, vagy más néven inflációellenes csomagról. A törvényjavaslat végül a liberálisok támogatása nélkül is átment a parlamenten, azután is, hogy azt az államfő megvétózta.

Július elején Richard Sulík, az SaS elnöke jelezte, hogy felmondja a koalíciós szerződést, ha pedig augusztus végén is a kormány tagja lesz Igor Matovič, akkor az SaS miniszterei lemondanak.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »