Ködös ígérethalmaz a Cîţu-kabinettől – Az elemző szerint magyar vonatkozásban a kisebbségi törvény az egyetlen konkrétum

Ködös ígérethalmaz a Cîţu-kabinettől – Az elemző szerint magyar vonatkozásban a kisebbségi törvény az egyetlen konkrétum

Ködös ígérethalmaz kevés konkrétummal, és néhány meglehetősen aggasztó elemmel – így összegezte röviden a Florin Cîţu vezette koalíciós kormány programját a lapunknak nyilatkozó politikai elemző. Pászkán Zsolt szerint olyan vállalásokat tartalmaz a dokumentum, amelyekbe sokkal stabilabb politikai, pénzügyi és gazdasági háttérrel rendelkező román kormányoknak is beletört a bicskája.
Egy néhány fős parlamenti többséggel rendelkező koalíció részéről alkotmánymódosítási szándékot bejelenteni a realizmus hiányáról árulkodik – jelentette ki a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet nagybányai származású elemzője, amikor a múlt héten hivatalába lépett román kormány programjáról kérdeztük. A szakértő mindezt a dokumentum megfogalmazóinak „túlzott önbizalmával” magyarázta.

Kockázatosnak nevezte a jelentős pénzügyi forrásokat igénylő ígéreteket, így a közúti, egészségügyi, oktatási, energetikai infrastruktúra eddig példátlan fejlesztésére vonatkozó terveket is.

Hírdetés

Pászkán Zsolt úgy véli, bizonytalan forrásokra támaszkodva fogalmazták meg a vállalásokat a kormányprogram megfogalmazói, hiszen az uniós pénzek esetében jelentős részben hitelről van szó, a vissza nem térítendő alapoknál pedig kisebbfajta csodára lenne szükség a lehívási arányok növeléséhez.

– hangsúlyozta az elemző.

 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »