Kodály Zoltánra emlékezve Alsócsitárban 

Kodály Zoltánra emlékezve Alsócsitárban 

Október elsején, szombaton, Kodály Zoltán tiszteletére tartottak emlékrendezvényt a zoboraljai Alsócsitár községben. A Csemadok Alsócsitári Alapszervezete főszervezésében megtartott Kodály Zoltán Emléknap délután három órakor Kodály Zoltán emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött.

Matyus Etelka, a Csemadok Alsócsitári Alapszervezetének elnöke üdvözölte az egybegyűlteket. Elsőként a Csemadok Országos Titkára, Görföl Jenő és a Csemadok Területi Választmánya képviselője Gál Erzsébet helyezték el az emlékezés koszorúját, majd Alsócsitár község hivatala és önkormányzata, a zsérei Zoboralja Női Kar, a Csemadok nyitragesztei, alsóbodoki, pogrányi és alsócsitári alapszervezete koszorúit is elhelyezték az emléktáblánál.

A koszorúzást követően ünnepi műsorra került sor, melyet ünnepi beszédével Görföl Jenő a Csemadok országos titkára nyitott meg. Kiemelte:

„Kodály Zoltán, aki a magyar nyelv csodálója, őrzöje, a nyelv tisztaságáért is aggódó és ezért számtalan csatát is megvívó ember volt. Nyelvünk romlását azért tartja a magyar nyelvhasználók körében veszélyesnek, mert úgy véli, a rosszul beszélt magyar nyelvből nem új nyelvek fognak születni, hanem a magyar nyelv és vele a nemzet fog szűnni. Nem bántó szándékkal mondom, de mintha mai felvidéki valóságunkat a zoboraljai valóságot illetően is előrelátó volt.”

Gál Erzsébet a Csemadok Gesztei Alapszervezetének elnöke a Csemadok Nyitrai Területi Választmányát képviselve szólt az ünneplő közönséghez. Elmondta:

„Nekünk zoboraljaiaknak különösen kötelességünk Kodály Zoltánra emlékezni, hiszen ő volt az, aki a múlt század elején szinte a szószoros értelmében a térképre tette ezt a már-már elfeledett zugát a hazának.”

Hírdetés

Alsócsitár polgármester asszonya Valéria Kurucová magyarul üdvözölte az egybegyűlteket, méltatta Kodály gyűjtőmunkájának fontosságát és az Alsócsitárból kiszoruló magyar nyelvhasználat kapcsán biztosított a két nép kölcsönös tiszteletéről és arról, hogy az új generációk sem feledik, hogy honnan jönnek, honnan származnak.

Elsőként az Alsóbodoki Nefelejcs Leánykórus lépett közönség elé, ékes csengésű előadásukban községük hagyományos népdalait adták elő. A leánykórust az Alsóbodoki Hagyományőrző Asszonykórus követte. A Csitári Menyecskekórus Kodály Zoltán által falujukban gyűjtött népdalokkal tisztelgett a nagy zeneszerzőnk előtt.

Maťus Benedikt pogrányi 9. osztályos tanuló Adolf Huber Concertino és Edward Elgar Salut d´amor című számait hegedűn mutatta be.

A Nyitragesztei Téliződ Hagyományőrző csoport egy reneszánsz időkre visszanyúló gesztei ballada előadásával emelte az esemény fényét. A Pogrányi Nagyharang Hagyományőrző Csoport férfikara népdalcsokorral kedveskedett a közönségnek. A Zoboralja Női Kar Zséréről Simek Vitkor vezénylésével Bartók Béla Bolyongás és Szíjjártó Jenő Három zoborvidéki népdal kórusművét adta elő.

Művészi előadásukkal kiérdemelték a közönség szűnni nem akaró vastapsát. A műsort Száraz Pál író Simek Viktor által illusztrált könyvének – a Tarka Lepke leporellónak a bemutatása és a két szerző méltatása követte.

Az Alsócsitárban Kodály Zoltán tiszteletére megrendezett emléknapra látogatók nemzeti nagy zeneszerzőnk és népdalgyűjtőnk emlékéhez méltó ünnepi és művészi élménnyel gazdagodtak.

(Jancsó Badacs Károly/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »