Köbölkút köblös kútja

Köbölkút köblös kútja

Ezeréves évfordulóra készül a köbölkúti önkormányzat. A település ugyanis egy kútról kapta a nevét. A stilizált kőkút már elkészült, szinte az eredeti helyén, befejezéséhez közel Szent István szobra és a község központi terének újabb szakaszai is megújulnak.

A település helyén már Szent István korában állt a „Kő kút melletti telep”, rajta keresztül vezetett a híres „sóút”, amelyen Esztergomból a lengyelországi Wieliczkába folyt az áruszállítás. Mivel a magyar állam megalakulása után az egész környék a király birtokát képezte, a kereskedelmi utak felügyelete és az áruszállítók kiszolgálásának a biztosítása is az ő jogkörébe tartozott. Az Esztergomból induló kereskedők első megállója Köbölkúton volt.

Az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban található feljegyzések szerint első királyunk az 1021-es aszályos évben egy nagyobb kút kiásását rendelte el a kereskedelmi úton, mert az itt található kút vízhozama kevésnek bizonyult az átvonuló csordák itatására. A kút tölgyfagerendákkal lett kibélelve, és nagysága egy köb-öl méretű volt. A falu is erről a kútról kapta a nevét. A feljegyzések szerint itt volt elhelyezve a király szarvasmarhacsordája és juhnyája is.

Kovács Ferenc, a falu volt polgármestere, helytörténész írja le mindezt Szülőfalunk Köbölkút című könyvében, illetve Köbölkút község múltjával és jelenével foglalkozó értekezésében. Hozzáteszi, a kutatások alapján világos, hogy a falu keletkezése és neve összefügg Szent István tevékenységével, teljesen indokolt tehát, hogy méltó tisztelettel emlékezzenek rá a köbölkútiak a névadó kút építésének az ezredik évfordulóján.

Az önkormányzat felkarolta a kezdeményezést, és benyújtott egy pályázatot a központi tér újabb szakaszának a felújítására. Az elöregedett fák helyett, amelyeknek a gyökérzete behálózta a víz- és gázvezetékeket, valamint az elektromos kábeleket, több mint negyven őshonos facsemete kerül kiültetésre. A megemlékezés részeként már elkészült a korabeli gémeskút stilizált változata, és formálódik Szent István szobra is Baracska Árpád szőgyéni alkotóművész műhelyében. 

Szőcs Ferenc polgármester elmondja, hogy az új kutat nagyjából az ősi kőkút helyére tervezték. Eredeti helyének meghatározásával nem volt gond, hiszen a kutat régi festmények is ábrázolják, a templomdomb alatt, ahol a talajvíz a mai napig magasan áll. Emellé kerül Szent István szobra, márvány hátlappal, valamint egy információs tábla a falu rövid történelmével. A járványügyi korlátozások miatt eddig csak a munkák egy részét tudták elvégezni, de a következő hónapokban biztosan elkészülnek vele, a facsemeték kiültetése már folyik.

Hírdetés

A falu első embere kiemeli, hogy különösen nagy gondot fordítanak a község központi terének a szépítésére, hiszen sok helyi lakos pihen itt, de a községen autóval áthaladók is egyre többször állnak meg egy kicsit körülnézni, tájékozódni a már kihelyezett információs táblákról. A tér elülső részén áll a község I. és II. világháborús emlékműve, pár éve pedig Stampay Jánosnak, Köbölkút neves kántortanítójának emeltek szobrot a parkban, akinek a nevét az iskola is viseli. A tér első szakaszát fedett színpad zárja, ahol folyamatosak a közösségi rendezvények.

Az utóbbi években a központi tér templom körüli része is megújult. A régi játszótér bekerített gyermekparkká alakult, új játékokkal, homokozóval, kiülővel. Most a játszópark előtt épül a millennium emlékműve és folyik a zöldövezet revitalizációja. Ezenfelül még tervbe vették a falu közepén található, veszélyes útkereszteződés körforgalommá való átalakítását, amely sokkal biztonságosabbá teszi majd a közlekedést.  

A központ mellett további különleges látnivalókat is kínál a „kőkút faluja”. Szlovákia legnagyobb őslápja található itt, a Párizsi mocsarak védett területe, az ornitológusok paradicsoma. Régen úszó szigetek voltak a lápos tavon, amelyeket hol Kisújfalu, hol Köbölkút határába sodort az erős szél. A helyiek úgy tartják, hogy a nevét nem egy itt dolgozó párizsi mérnökről kapta, sokkal inkább a hűvös időben felszálló páráról, amely a meleg vizes források által keletkezett. A lápon van kilátó is, de területének sajnos csak egy kis része járható be.

Ellátogathatunk a falu szőlőhegyére is, ahol kiváló szőlő terem, és maradt még mutatóba a régi pincékből is. Köbölkút polgármesterének, lévén maga is borász, szívügye a borkultúra fejlesztése, a helyi hagyományok őrzése a szőlőtermesztés és a borkészítés terén, valamint a köbölkúti szőlőhegy egészének ellátása vezetékes vízzel. Az egyik legjobb borvidék az övék. Szőcs Ferenc annak a híve, hogy a szőlőültetvények a helyi gazdák kezében maradjanak, és valamelyik borút részeként tudjanak hasznot húzni a munkájukból. 

Köbölkút motocrosspályája szlovákiai viszonylatban a legnehezebb, legtechnikásabb pályák közé tartozik, mert dombos és sok akadály van beleépítve. A versenyzők imádják. A Vörös fivérek, Zoltán és Gábor tartják fenn, és évente rendeznek a pályán nemzetközi versenyeket, amelyek nagy tömegeket vonzanak. 

Természetesen ezeken kívül is épül-szépül a község, aki ellátogat ide, észlelni fogja a változást. Nyáron vagy ősszel szeretnék a névadó kút építésének ezer-éves évfordulóját méltóképpen megünnepelni, remélik, addigra a koronavírus is eltűnik a környékről.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2021/18. számában)


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »