Kőbányán találkoznak 30. alkalommal Közép-Európa műszaki és közlekedési múzeumai

Kőbányán találkoznak 30. alkalommal Közép-Európa műszaki és közlekedési múzeumai

Idén a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szervezi a Közép-Európai Műszaki Múzeumok Szövetségének találkozóját. Az eseményt szeptember 18. és 20. között rendezik meg Budapesten, a Kőbányai úti Északi Járműjavítóban.

A Közép-Európai Műszaki Múzeumok Szövetségének (MUT – Central European Union of Technical Museums) 30. találkozóját a Visegrádi Együttműködés minden tagjával és több más ország képviselőinek részvételével rendezik meg a Közlekedési Múzeum leendő otthonában – közölték a szervezők az MTI-vel pénteken.

A konferenciát Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató nyitja meg, ezt követően Horváth Csaba és Zsigmond Gábor főigazgató-helyettesek bemutatják az Új Magyar Közlekedési Múzeum projektet a nemzetközi szakembereknek.

A Műszaki és közlekedési múzeumok jövője Közép-Európában – hálózatok, megújulás, ipari örökség cím köré épülő, a pandémiás helyzet miatt három év után most először megrendezett MUT-találkozón múzeumvezetők, vezető muzeológusok, kurátorok, múzeumpedagógiai szakemberek tartanak előadást és vitatják meg a múzeumok előtt álló kihívásokat, az arra adott 21. századi válaszokat a térségben.

Hírdetés

A témakörökben számos előadást és bemutatót tartanak Lengyelország, Szerbia, Csehország, Szlovénia és Szlovákia legjelentősebb műszaki múzeumainak vezetői.

Eközben pedig megismerik az új Közlekedési Múzeum projektjét, a beruházás helyszínét és a leendő új állandó kiállítás terveit.

A közlemény szerint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum alapító tagként 1991 óta vesz részt a MUT munkájában.

A szervezet kifejezetten a közép-európai műszaki múzeumok fórumaként jött létre 30 évvel ezelőtt, a rendszerváltás és a régiót érintő átalakulások idején, azzal a céllal, hogy elősegítse a térségben működő intézmények közötti szakmai együttműködést, a múzeumok közötti technológiai, tudományos, muzeológiai tapasztalatcserét és a különböző kiállítási gyakorlatok bemutatását.

„A budapesti közgyűlésen több hazai és külföldi múzeum is jelezte csatlakozási szándékát a szervezethez, így a MUT bővítése és további erősödése ugyancsak fontos célja a háromnapos tanácskozásnak” – írták.

Magyarországról a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum mellett az Aeropark Budapest, a Duna Múzeum (Esztergom) és az Úttörténeti Múzeum (Kiskőrös) vesz részt a találkozón.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »