Klus már kapizsgálhatja, hogy Isten nem ver bottal

Klus már kapizsgálhatja, hogy Isten nem ver bottal

Az EP sajtóosztályának tájékoztatása szerint az Európai Parlament politikai intézménye, az Európai Számvevőszék elutasította Martin Klus taggá történő jelölését. Valószínű, a felvidéki magyarok többsége a hír hallatán nem esik teljesen kétségbe, nem dől az Árpád-sávos markolatú kardjába sem amiatt, hogy az egykori külügyi államtitkár felsült egy brüsszeli meghallgatáson. 

De annyira, hogy a meghallgatáson a 20 tagú bizottságból senki nem szavazott igennel, hárman pedig tartózkodtak, tehát egyetlen  szavazatot sem kapott a magyarok utálatán szocializálódó egykori külügyi államtitkár, Čaputová és Sulík valamikori kedvence. Ez azért elég nagy szégyen! De hol vannak már a régi idők?

Sulíknál kegyvesztett lett, ki is lépett a SaS-ból, a köztársasági elnök pedig a visszalépését, a szlovák parlamenti képviselő brüsszeli terveinek feladását követeli, hogy ne hozzon még nagyobb szégyent az országra.

Már maga a jelölése is cseles volt állítólag, mert annyit ért a számvitelhez, mint kiskutya a nyávogáshoz. A jelölésekor az ellenzék korrupcióra és szakmai tapasztalatok hiányára gyanakodott, amit Klus visszautasított azzal, hogy közgazdasági irányú posztgraduális tanulmányokat folytatott, majd kifejtette, az Európai Számvevőszék amúgy is az EU politikai intézménye, és a megválasztott tagok csak koordinálják könyvvizsgálók százainak tevékenységét, saját maguknak nem kell könyvvizsgálóknak lenniük.

Azt is visszautasította, hogy a jelölése összefüggésben lett volna az ideiglenesen megbízott kormány támogatásával, ez csak rosszindulatú kitaláció szerinte.

Viszont Tomáš Zdechovský cseh EP-képviselő szerint, aki kilenc éve tagja a testületnek, még soha nem történt meg, hogy a jelöltek közül valaki ne szerezzen legalább egy támogatást.

Ez óriási szégyen Szlovákiára, a jelölt senkit se tudott meggyőzni szakmai felkészültségéről”

Hírdetés

– jelentette ki bejegyzésében a cseh képviselő.

Most aztán Klus pofára esett elég rendesen! Még ipolysági ismerősöm is elégedett lehet a bukásával, mert államtitkár korában feljelentéssel fenyegette meg őt amiatt, hogy a közösségi hálón számon kérte az államtitkárt, miért nevezte biztonságpolitikai kockázatnak a magyar állampolgárság érzelmi alapú igénylését, a kettős állampolgárság intézményét. Továbbá arra is kíváncsi volt az ismerősöm magyar nemzetiségű szlovák állampolgárként, hogy a Szlovák Köztársaság milyen megfontolásból állt ki önként az Európai Bizottság mellett, amely elutasította a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek védelmére irányuló európai jogvédelmet.

Sokat akart a szarka, de nem bírta a farka. Klusszal is elszaladtak a lovak, nincs tisztában képességeinek, képesítésének korlátjaival.

A kínos szlovák kudarcra Čaputová is felfigyelt, és beintett az egykori külügyi államtitkárnak.

Jobb, ha önmérsékletet és önkritikát gyakorolva a továbbiakban eltekint a brüsszeli ambíciójától, mivel a bizottság most csak javaslatot tett Klus alkalmatlanságára, a végső döntést az Európai Unió Tanácsa hozza meg a március 29-én és 30-án tartandó plenáris ülésén, figyelembe véve a bizottság javaslatát. De ki venné azt a bátorságot, hogy szembe szálljon a szakmai értékeléssel, ami 0:20 Klus kárára? Čaputovának tehát nem igen volt más választása, minthogy önmérsékletre intse és hazarendelje a fiút a további megpróbáltatásokat elkerülendő, mivel fennáll Szlovákia tekintélye megingásának kockázata.

Klust viszont kemény fából faragták, nem adja fel egykönnyen, nem ismeri be az alkalmatlanságát, úgy érzi, hogy az esetében nagyfokú igazságtalanság történt, és nem is érti, mi történhetett a szerdai meghallgatáson.

Mi pedig azt nem értjük, hogy a köztársasági elnök miért nem hívta őt vissza már a külügyi államtitkári tisztségéből annak idején, amikor állambiztonsági kockázatnak nevezte az ország állampolgárainak egy csoportját, a magyarokat. Egy televíziós vitaműsorban pedig kijelentette, hogy a szlovákiai magyarok kettős állampolgársága hasonló helyzetet idézhetne elő Szlovákiában, mint Abháziában, Kelet-Ukrajnában, a Donyec-medencében és más hasonló háborús térségekben.

Mi ez, ha nem gyűlöletkeltés a Szlovákiában élő magyarokkal szemben?

A brüsszeli demokráciába csomagolt magyarellenesség nem áll messze a külügy tálca egykori és jelenlegi vezetőjétől sem. Megmagyarázhatatlan ezen a területen a szlovák külügy sötétsége! Klushoz hasonlóan egykoron Korčok és napjainkban Káčer is intenzíven jeleskedik ebben a témában. Kinézhetnének maguknak ők is valamilyen zsíros brüsszeli vagy még inkább valami távol-keleti diplomáciai helyeket. Mi szurkolnánk nekik, ugyanúgy, mint Klusnak tesszük…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »