Kizárta soraiból és okmányhamisítással vádolja Apjok Norbertet az RMDSZ

Kizárta soraiból és okmányhamisítással vádolja Apjok Norbertet az RMDSZ

Megvonta a politikai bizalmat Apjok Norberttől, és kizárta a parlamenti képviselőt az RMDSZ-ből a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT), amely szerint a politikus becsapta az alakulat vezető testületeit és választóit azáltal, hogy saját maga által is utólag elismerten hamis diplomát mutatott be. Az RMDSZ döntéshozó szerve szerint a diplomabotrányba keveredett Apjok esetében felmerül az okmányhamisítás alapos gyanúja.

A decemberben második mandátumát elkezdő Máramaros megyei honatya és a szövetség vezetősége között amiatt robbant ki konfliktus, hogy úgy szerzett képviselői mandátumot, hogy nem teljesítette az RMDSZ által megszabott feltételeket. A Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ugyanis tavaly feltételül szabta a felsőfokú végzettséget jelöltjei számára, a 31 éves Apjok Norbert pedig egy angliai e-kereskedelmi kurzus diplomáját csatolta, amelyről azt állította, hogy neki „úgy adták el”, mint felsőfokú tanulmányt.

A nagybányai politikus négy nappal a decemberi parlamenti választások előtt olyan nyilatkozatot juttatott el az RMDSZ elnökségéhez, amelyben vállalta, hogy – ha megválasztják – lemond a képviselői mandátumáról. Két nappal később iktatta is a lemondását az RMDSZ területi szervezeténél.

A parlamenti választások után Kelemen Hunor szövetségi elnök arra kérte Apjokot, vegye át mandátumát, szavazza meg az új kormányt, és még a 2020-as év végéig adja vissza a mandátumot. A politikus azonban ezt megtagadta, és az RMDSZ vezetőinek többszöri felszólítására sem mondott le képviselői tisztségéről. A SZÁT hétfői ülésén a Szövetségi Etikai és Fegyelmi Bizottság tagjainak véleményezése alapján megállapította, hogy Apjok Norbert becsapta az RMDSZ vezető testületeit és választóit azáltal, hogy saját maga által is utólag elismerten hamis diplomát mutatott be. „Súlyosan és ismételten megkárosította a Szövetséget, csorbította annak hírnevét, ezért a testület megvonta a politikai bizalmat Apjok Norberttől és kizárta őt az RMDSZ-ből” – ismertette a döntést az alakulat hírlevele. Apjok kizárásával 21-ől 20-ra csökken a képviselőházi RMDSZ-frakció létszáma.

A közlemény szerint Apjok Norbertnek lehetősége volt élni védekezéshez való jogával, a képviselő pedig a vádakra szóban reagált. Döntése meghozatalakor az RMDSZ bizonyítottnak találta azt a vádat, miszerint Apjok hamis hivatalos akták bemutatása által szándékosan és ismételten félrevezette a szövetség helyi és országos illetékes döntéshozó testületeit, hamis nyilatkozat-tételt tett, valamint szabálysértést követett el a kötelező felsőfokú végzettségre vonatkozó kritérium teljesítésének tekintetében, amit saját kezűleg aláírt nyilatkozatban ismert el.

Hírdetés

Az RMDSZ szerint a képviselő tette kimerítette a bizalommal való visszaélés és a félrevezetés fogalmát a „csalással megszerzett mandátumáról való lemondását illetőleg”, amelyet a szövetséghez benyújtott írásos nyilatkozatában vállalt, majd utólag megszegett.

Ezen túlmenően a szövetség vezetősége azt is megállapította, hogy Apjok kárt okozott az RMDSZ közvélemény általi megítélésében azzal, hogy az önkéntesen vállalt lemondási nyilatkozat megszegését a szövetség mulasztásaként tüntette fel.

Apjok ugyanis többek között azt állította, egyetlen papírt sem írta alá úgy, hogy arról a szövetség vezetőségével előzetesen ne egyeztetett volna, illetve kijelentette: az SZKT-határozatba foglalt szabályzat nem volt egyértelmű a felsőfokú végzettség követelményének kérdésében. Az RMDSZ szerint továbbá Apjok esetében felmerül az okmányhamisítás alapos gyanúja, mivel „elismerten hamis diplomáját mai napig nem tisztázta, hogy ő maga vagy más hamisította”.

A Szövetségi Állandó Tanács felkérte az RMDSZ parlamenti frakcióit, a továbbiakban biztosítsák a Máramaros megyei magyarok kieső képviseletét, továbbá a szövetség kormányzati tisztségviselőit, az Országos Önkormányzati Tanácsot és az Ügyvezető Elnökséget arra kéri, fordítsanak kiemelt figyelmet a megyében megfogalmazott programok támogatására.

Krónika

The post Kizárta soraiból és okmányhamisítással vádolja Apjok Norbertet az RMDSZ appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »