Kiugróan magas az oltottság a felvidéki magyarok és a Szövetség pártolói között

Kiugróan magas az oltottság a felvidéki magyarok és a Szövetség pártolói között

Az euroszkeptikusok elutasítják a koronavírus elleni védőoltást és sokan azok közül is, akik a Facebookról szerzik információikat. A Szlovákiában élő magyarok között viszont kiugróan magas az oltottság.

A magasabb műveltségi szint egyenes arányban áll az oltottsággal. Valószínű az is, hogy az emberek hallgatnak politikai vezetőikre. Valamivel több nő, mint férfi oltakozik, és több magyar, mint szlovák. Ez derül ki a Markíza tévé Testre szabottan (Na telo) című műsora számára készített Focus felmérésből.

Az eredmények azt mutatják, hogy a Hlas, az SaS és az OĽaNO választóinak több mint 70 százaléka, a Progresszív Szlovákia voksolóinak pedig több mint 93 százaléka oltáspárti.

A szondázásból kiderül, hogy a 18 év feletti megkérdezettek 61 százaléka legalább egy vakcinát már megkapott. Az állami adatok szerint ez 57 százalék, vagyis a két eredmény elég közel van egymáshoz.

Amikor az állam több mint 48 százalékos beoltottságot prezentál, akkor az egész populáció (nem csak a felnőttek) legalább egy vakcinával való oltottságát érti alatta.

A nők bevállalósabbak

A felmérésből kiderül, hogy a nők 63 százaléka, míg a férfiaknak csak  59 százaléka van már beoltva. A Focus igazgatója, Martin Slosiarik ezt a különbséget azzal magyarázza, hogy több férfi hajlik a Kotleba-párt és a Republika felé, amelyek erősen oltásellenesek. A közvéleménykutató ügynökség szerint  erősen „férfi pártokról” van szó, és mindkettő esetében a választóik több mint 70 százaléka férfi.

Az iskolázottsággal nő az oltási hajlandóság

Az alapműveltségű emberek közül jóval kevesebben oltatják be magukat, mint az egyetemet végzettek közül, derül ki a felmérésből.

Míg az alapiskolát végzetteknek csupán 48 százaléka oltatta be magát, addig a középiskolát végzetteknek 59 százaléka, a főiskolai vagy egyetemi képzettséggel rendelkezőknek pedig 75 százaléka döntött a vakcina mellett. Slosiarik szerint nem maga a műveltségi szint a döntő, hanem inkább az, hogy a diplomások kritikusabban fogadják az információkat, és ez a világ miden részére jellemző.

A magyarok átoltottsága magasabb, mint a szlovákoké

Ami számunkra, felvidéki magyarok számára a legfontosabb adat, hogy köztünk magasabb az oltottsági arány.

Míg a szlovák nemzetiségű megkérdezettek 61 százaléka, addig a magyar nemzetiségűeknek 66 százaléka van beoltva.

Más nemzetiségek esetében ez az arány 53 százalék.

Martin Slosiarik a szlovákok és a szlovákiai magyarok közötti eltérést abban látja, hogy a magyarok döntésére hatással van az is, ahogy Magyarország kommunikálja az oltást, amilyen szabályokat hoz.

Azok jóval egyértelműbbek, mint Szlovákiában”

– mondta. Habár Magyarországon enyhébb járványellenes intézkedések vannak érvényben, mint Szlovákiában, Slosiarik úgy véli, Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozza az oltás jelentőségét, és ugyanezt teszi az ellenzék is és már az összlakosság 63 százaléka kapta meg legalább az első oltást, míg nálunk ez még csak 48 százalék.

Hírdetés

Magas az oltottság már régóta a Dunaszerdahelyi járásban, ami egyedüliként tartotta magát, a Pozsonyi járással együtt, a fertőzöttség terén. Egészen a lockdownig a legkevésbé fertőzött régiók közé tartozott, és piros besorolásban maradt, Pozsonnyal együtt. Ebben a régióban lakik a szlovákiai magyarság jelentős hányada, és az 50 év felettiek oltottsági aránya már 75 százalékos, amivel szorosan a Pozsonyi járás mögött halad, ahol a legmagasabb ennek a korosztálynak az oltottsága.

Minél kisebb háztartás, annál nagyobb oltottság

Első pillanatra meglepő adatok jöttek ki a háztartások oltottságát illetően. Míg az egyszemélyes háztartások esetében 68 százalékos, kéttagú családban 64 százalékos, háromtagúnál 60, négytagúnál 57, öt és több tagú családok esetében már csak 52 százalékos.

S hogy miért van így? A Focus vezetője szerint az egy- és kéttagú háztartások zömében idősek élnek, ahol magasabb az oltottság, mint a fiatalabbak körében. Az öt vagy több tagú családok alacsony oltottsága pedig annak tudható be, hogy ezek nagy része Kelet-Szlovákiában van. Kassa és Eperjes megyében átlag alatti az oltottság.

Kelet lemaradt

Ami a regionális vakcinációt illeti, a Focus felmérése egészen pontosan eltalálta a realitást. Kopírozza az összlovákiai oltottsági adatokat, miszerint az ország keleti fele jócskán elmarad a többi régiótól.

A felmérés szerint az ország keleti felében a felnőtt lakosságnak csak 57 százaléka, a középső régióban 61 és a nyugatiban 64 százaléka van beoltva.

Magasabb jövedelem – magasabb oltottság

Azt, hogy hányan oltatják be magukat, a havi bevételektől is függ. A 801-1000 eurós jövedelemmel rendelkezők 54 százaléka van beoltva, magasabb jövedelműek között ez az arány növekszik. Az 1801 euró felett keresők 68 százaléka kapta már meg az oltást.

Kivétel ebben az adathalmazban a 800 euróig keresők csoportja, amelynek 60 százaléka van beoltva. Slosiarik ezt azzal magyarázza, hogy éppen ebbe a csoportba tartozik a nyugdíjasok nagy része, akiknél nagyobb az oltakozási kedv.

A koalíció választói be vannak oltva, a szélsőségesek hívei nem

Jelentős különbségek vannak a koalíciós és az ellenzéki pártok híveinek oltottságában. Az SaS és az OĽaNO választóinak 72  és 73 százaléka van beoltva és a 70 százalékhoz közelít a Sme rodina szimpatizánsainak oltottsága is. A parlamenten kívüli PS-t támogatók 93 százaléka van már beoltva.

Itt is kiugróan magas az egyesült magyar politikai tömörülés, a Szövetség támogatóinak oltottsága, nem kevesebb, mint 83 százalékos.

A KDH híveinek pedig már 81 százaléka kapott vakcinát.

Ezzel ellentétben az extrémisták oltottsági szintje alacsony – a Republika választóinak csupán 17 százaléka van beoltva, és hasonló százalék igaz az ĽSNS esetében is. Az SNS támogatóinak nem egész egyharmada oltatta be magát, és alacsony, 49 százalékos  azok oltottsága, akik nem akarnak részt venni a választásokon. Ugyanennyi százalékos oltottságot produkáltak a Smer hívei is.

Slosiarik szerint az oltáshoz való hozzáállás nagyban tükrözi a politikai vezetők hatását a választóikra.

Az értékorientáció szerint a magukat konzervatívnak vallók 58 százaléka van beoltva, a liberálisok esetében ez már 74 százalék. A legalacsonyabb azok között, akik egyetlen értékrenddel sem azonosulnak.

Ugyanez érvényes az EU-hoz fűződő viszony esetében is. A vakcina legalább egy adagját az euroszkeptikusoknak csak 30 százaléka vette fel. Az eurorealisták esetében ez 65 százalék, az eurooptimistáknál pedig már 83 százalék.

Facebook vagy hírportál?

Érdekes az összefüggés az oltottság és az információforrás között. Ezt a Focus Markíza számára végzett szeptemberi felmérése szemlélteti. Ebben a megkérdezetteknek a fő hírforrásukat kellett megnevezniük, amiből tájékozódnak.

Az online híroldalakat olvasók, a rádiót hallgatók és a nyomtatott sajtót olvasók 63-66 százaléka van beoltva, míg akik a Facebookot és közösségi oldalakat jelölték meg, azoknak csak 47 százaléka.

Még ennél is rosszabb a helyzet azoknál, akik a családon belül „politizálnak”, cserélnek véleményt. Nekik csak 38 százalékuk oltatta be magát.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »