Kiszivárgott: Nem kizárt, hogy baráti tűz miatt zuhant le az ukránok F-16-osa

Kiszivárgott: Nem kizárt, hogy baráti tűz miatt zuhant le az ukránok F-16-osa

Az ukrán vezérkar csütörtökön elismerte, hogy a hétfői, minden eddiginél nagyobb orosz rakétatámadás során bevetett, Nyugattól kapott F-16-osok közül egy lezuhant, a pilóta pedig életét vesztette.

közölte az ukrán vezérkar, azzal, hogy az eset kivizsgálására speciális bizottságot hoztak létre.

Nem sokkal később az ukrán légierő tisztjeire hivatkozva az Amerika Hangja nevű progresszív híroldal azt közölte, hogy a bizottság a pilótahibán kívül azzal a forgatókönyvvel is számol, hogy baráti tűz áldozata lett a pilóta és gép.

A baráti tűz vélhetően az ukrán földi légvédelem tévedését feltételezi.

Hírdetés

Ukrajna hivatalosan augusztus elején kapta meg az első F-16-sait a Nyugattól. Elemzők szerint a gépek nem fogják megfordítani a háború menetét, még ha az ukránok mozgásterét (pl. vadászgépekről is indíthatnak nagy hatótávolságú rakétákat) némileg növelik is.

Az legtöbben abban látták az F-16-osok problémáját, hogy Ukrajnának kevés a pilótája, még kevesebben voltak alkalmasak a kiképzés elvégzésére. Sok pilóta nem volt képes felzárkózni az angol nyelvtudásban olyan szintre, hogy a kiképzést teljesítse.

Az sem mellékes, hogy egy jó vadászpilóta kiképzése több évig tart, az ukránok azonban csak néhány hónapos kiképzésen vettek részt. Magyarul: a gépet irányítani, manőverezni talán megtanulták, de ahhoz, hogy kötelékben, pláne egy összfegyvernemi (szárazföli és légi összehangolt) támadásban eredményesek lehessenek, ez az idő nagyon kevés.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »