Harmadfokú árvízvédelmi készültség a Dunán – folyamatosan figyelik a bősi erőművet

Harmadfokú árvízvédelmi készültség a Dunán – folyamatosan figyelik a bősi erőművet

A Duna pozsonyi szakaszán vasárnap reggeltől harmadfokú árvízvédelmi készültség lép életbe. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat megkezdi az árvízvédelmi gátak építését és vasárnaptól leáll a hajóközlekedés a folyón – közölte Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter a válságstáb szombati ülése után.

– jegyezte meg Taraba. Beszámolt a bősi vízerőmű helyzetéről is, amely jelenleg 400 megawatt villamos energiát termel, és nyolc turbinájából hét működik.

„A hetedik számú turbina bizonyos fokú vibrációt kezdett mutatni, ami azt jelenti, hogy nem zárható ki, hogy a hetedik turbina automatikusan leáll, ha ezek a rezgések nem csillapodnak.”

Hírdetés

– mondta, hozzátéve, hogy ebben a forgatókönyvben szükség lesz a zsilipek megnyitására és a víz leeresztésének megkezdésére.

A Morva folyón szintén harmadikfokú készültséf van érvényben. Ott azonban nyugodtabb a helyzet. Szlovákia nagy részét, különösen az Erdőhátot (Záhorie) szombaton heves esőzések sújthatják. A legtöbb járásban riasztás van érvényben az eső- és árvíz miatt. Nyugat- és Közép-Szlovákia egyes részein a viharos szél is komoly gondot okoz.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »