Kisebbségi nemzetpolitika, külhoni közösségek helyzete, kulturális élmények – Nyári Szabadegyetem Sátoraljaújhelyen kárpátaljai résztvevőkkel

Kisebbségi nemzetpolitika, külhoni közösségek helyzete, kulturális élmények –  Nyári Szabadegyetem Sátoraljaújhelyen kárpátaljai résztvevőkkel

Az idei esztendő eddigi legnagyobb nemzetpolitikai rendezvényére került sor július 22. és 24. között Sátoraljaújhelyen, ahol anyaországi és külhoni politikusok, gazdasági szakemberek, felsőoktatási és egyházi vezetők, kisebbségvédelmi élharcosok tartottak érdekes és tanulságos előadásokat. A Zemplén szívében, a Rákóczi Szövetség bázisán, festői környezetben sorra kerülő seregszemlén Kárpátaljáról közel 40-en vettek részt, akik elsősorban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség különböző tisztségviselői közül kerültek ki.

A nagyszabású találkozó tulajdonképpen a koronavírus-járvány miatt a tavaly és idén is elmaradt Tusványosi Szabadegyetemet és Diáktábort volt hivatott pótolni, nem véletlen, hogy a fórum jelmondata az újraindítás – megújulás üzenete volt. Erről is beszélt bevezetőjében a tábor megnyitóján Németh Zsolt főszervező, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, aki köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek azért, hogy a meghívott előadók több napon keresztül ilyen csodálatos környezetben fejthetik ki mondandójukat a Kárpát-medencei magyarság helyzetéről. Rajta kívül a megnyitó részben üdvözölte még a résztvevőket Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

A három nap során nyolc, úgynevezett panelbeszélgetésen 48 előadásra került sor. Kezdésként rögtön egy igen aktuális és számunkra fontos témáról, a nemzeti kisebbségvédelemről fejtették ki véleményüket a meghívottak, Varga Judit igazságügyi miniszter, valamint Bocskor Andrea, Vincze Lóránt, Zakariás Zoltán európai parlamenti képviselők. A gazdasági újraindításról szóló kerekasztal-beszélgetésben többek között Varga Mihály pénzügyminiszter tartott előadást arról, hogy a Kárpát-medencei magyar közösségek elsősorban akkor lehetnek igazán erősek és eredményesek, ha – az elmúlt évekhez hasonlóan – Magyarország a jövőben is nemcsak morálisan és politikailag, de gazdaságilag is erős tud maradni.

A pénteki program keretében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártja elnöke, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Tánczos Barna (RMDSZ) romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter mutatta be a külhoni nemzetrészek helyzetét.

Potápi Árpád János örömmel jegyezte meg, hogy az elmúlt időszak politikai, gazdasági és járványügyi nehézségei ellenére minden térségben erősödtek a helyi magyar közösségek. Fontosnak nevezte, hogy a magyar nemzet minden szempontból egységes és erős legyen, és a magyar közösségek minden körülmények között kiálljanak Magyarország mellett.

A külhoni magyar közösségek vezetői beszámolójukban köszönetet mondtak Magyarország kormányának az elmúlt évtizedben számukra nyújtott anyagi és erkölcsi segítségért.

Hírdetés

Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt és kísért kerekasztal-fórumon Kocsis Máté, a Fidesz, és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője mellett ellenzéki pártok képviselői is elmondhatták véleményüket a magyarországi és Kárpát-medencei helyzetről. A csípős szócsatáktól sem mentes fórumon az – MSZP-t, Jobbikot és az LMP-t képviselő országgyűlési képviselők Mesterházy Attila, Brenner Koloman és Keresztes László Lóránt – megnyilvánulásukban azt bizonygatták, hogy számukra is fontos a külhoni magyarság helyzete, de a hatalmon lévő kormánypárthoz képest ők másképp kívánnák folytatni ezt a fajta nemzetpolitikát.

A már említett politikusok mellett nagy élményt jelentettek még azok a találkozások és baráti beszélgetések, amelyeket a magyar nemzet egységéért igen sokat tevő közéleti szereplőkkel folytathattunk. Ilyenek voltak a miniszterelnökséget vezető miniszterrel, Gulyás Gergellyel, az Ukrajnából jelen állás szerint kitiltott Grezsa István miniszteri biztossal, vagy a nagyon közvetlen fideszes országgyűlési képviselővel, Nacsa Lőrinccel folytatott beszélgetések.

Az izgalmas és tanulságos nappali előadások mellett, az esti időszakokban a nyári egyetem résztvevői számos színes kulturális programon is részt vehettek. Fellépett többek között a Bekecs Néptáncegyüttes, a Tokos, és Tarsoly zenekar, a nagy sikert arató Bagossy Brothers Company, Szabó Balázs Bandája, az Intim Torna Illegál, az Aurevior és mások.

A szombat esti záró program is méltóra sikeredett, hiszen a Hagyományok Háza nevet viselő pavilonban a kárpátaljai gyökerekkel rendelkező Pál István Szalonna vezette népzenei együttes adott fergeteges koncertet, amely során megénekeltették a hallgatóságot is.

A magam és az eseményen való résztvevők nevében ezúton szeretnék köszönetet mondani a KMKSZ-nek a csodálatos élményekben gazdag Nyári Szabadegyetemen való részvételért.

Jakab Lajos, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének elnöke


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »