Kis Szent Teréz és egy ágostonos botanikus is szerepel az UNESCO évfordulós listáján

Kis Szent Teréz és egy ágostonos botanikus is szerepel az UNESCO évfordulós listáján

Az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete közzétette a 2022–23-ban közelgő kerek évfordulókat; a figyelmünkbe ajánlott 60 ismert személyiség között találjuk Lisieux-i Szent Terézt – születése 150. évfordulóját ünnepeljük majd 2023-ban.

A Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz, a kármelita szent Istenhez vezető „kis útja” nem a szentség valami rendkívüli megvalósulása – saját hivatásunk és az Isten által kijelölt feladataink, illetve a magunkkal szembeni igazság és saját élettörténetünk elfogadásából áll össze.

Kevésbé ismert név a listán Szent Nerszész, a 12. századi örmény humanista, költő és teológus, a nemzeti egyház akkori vezetője, katholikosza; halála 850. évfordulójáról emlékezünk meg 2023-ban. A katolikus egyház is szentként tiszteli, augusztus 13-án ünnepelhetjük meg az emléknapját.

Kopernikusz (Nicolaus Copernicus, Mikołaj Kopernik) lengyel csillagász születése 550. évfordulóját ünnepeljük 2023-ban; a heliocentrikus világkép kidolgozója forradalmasította a tudományt.

Az új világkép híre a pápai udvarban is érdeklődést és elismerést váltott ki: 1533-ban Johann Widmanstetter Rómában előadást tartott a pápának Kopernikusz elgondolásáról, ami ekkor még nem találkozott pápai rosszallással. Nikolaus von Schönberg bíboros is biztatta felfedezései közzétételére jelezve. A művét a katolikus egyház csak halála után, 1616-ban, az első Galilei-per idején tette a tiltott könyvek listájára, majd 1620-ban „ismét engedélyezték terjesztését oly módon, hogy szövegében a heliocentrikus elméletet biztos ténynek minősítő 9 mondatot hipotézis értelműre változtatták”.

2022-ben lesz a 200 éves évfordulója annak, hogy Johann Gregor Mendel Heinzendorfban megszületett (1822. július 20. – Brünn, 1884. január 6.) A szudétanémet származású Ágoston-rendi szerzetes, a brünni Ágoston-rendi monostor apátja botanikával foglalkozott, ő a tudományos örökléstan megalapozója. Az ivarosan szaporodó populációkban a gének természetes átörökítésének törvényszerűségeit vizsgálta, gyakran nevezik őt „a genetika atyjának” is.

Hírdetés

*

Az UNESCO kezdeményezésének a hátterében az a törekvés áll, hogy minden nemzetből felmutassanak olyan személyeket, akik kiemelkedőt alkottak: a béke érdekében, az oktatás, a tudomány, a kommunikáció terén. A döntést hivatalosan novemberben hagyja jóvá a nemzetközi szervezet általános konferenciája.

A Szentszéket Francesco Follo érsek képviseli állandó megfigyelőként az UNESCO-nál; hangsúlyozta: a kereszténység olyan személyiségeket adott a világnak, akik számtalan területen nagyot alkottak. A döntést kommentáló közleményében kifejezte, a vallás szempontja egyre nagyobb súllyal merül fel az UNESCO kulturális témákat tárgyaló megbeszélésein, amelyek középpontjában a toleranciára való nevelés áll.

Forrás: Vatican News

Fotó: Vatican News; Wikimedia Commons

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »