Kipróbálták a digitális javítást (Próbavizsgáznak a nyolcadikosok)

Kipróbálták  a digitális javítást (Próbavizsgáznak  a  nyolcadikosok)

Sok előnye van a dolgozatok digitális úton történő javításának, kevesebb a hibalehetőség és az adminisztrációs teendő is lecsökkent, nem kell csomagolni a vizsgadolgozatokat, mint korábban és szállítani egyik megyéből a másikba – mondta lapunk megkeresésére Kiss Imre megyei főtanfelügyelő tegnap, a nyolcadik osztályosok próbavizsgája másodnapján. Ma magyar nyelv és irodalomból próbavizsgáznak diákjaink. Az eredményeket nyilvánosan nem teszik közzé, de február 23-án a tanulókkal tudatják, milyen teljesítményt értek el.

Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégiumban, hétfőhöz hasonlóan tegnap zökkenőmentesen működött a dolgozatok szkennelése, a diákok a tanterem elhagyása előtt láthatták, hogy feladatlapjaik felkerültek az országos digitális adatbázisba. Ezek útját hétfőn egy rövid technikai működési zavar miatt a tanárok nem követhették, ellenben közel fél órás kiesés után már befejezték a dolgozatok feltöltését az adott platformra – tájékoztatott lapunk megkeresésére Sztakics Éva iskolaigazgató. Tegnap ilyen jellegű fennakadás nem történt – mondotta röviddel a próbavizsga idejének lejárta után.

Hírdetés

Azt senki nem tudhatja, hogy a kijelölt internetes platformom keresztül melyik dolgozat hová, melyik javító tanárhoz kerül, de azt a szabályzat biztosítja: csak olyan tanár javíthatja a magyarul tanuló diákok dolgozatait, aki magyar tannyelvű osztályban tanít, illetve aki a románt megkülönböztetett tananyag szerint oktatja a kisebbségi tanulóknak – ismertette lapunk érdeklődésére a megyei főtanfelügyelő. Kiss Imre elmondta, eddig nem volt példa arra, hogy a nyolcadikosok vizsgafeladatait digitálisan javítsák ki, de szerinte ez jó technikai gyakorlat, ráadásul a diákok felmérhetik felkészültségüket, és a valós vizsgáig még pótolhatják a hiányosságokat.

A ma végződő próbavizsgát ötvennégy háromszéki iskolában szervezték meg. Az év elején nyilvántartott 1545 nyolcadikosból százharmincan hiányoztak már az első megmérettetésen, főként Előpatak, Árapatak, Hidvég iskoláiból. Mindenki számára jó esély, hogy felmérje, hol tart, mit kell még pótolnia, vizsgaszervezés szempontjából pedig jó gyakorlat a próbavizsga, egyrészt a diákok megtapasztalják a vizsgakörülményeket, másrészt technikai vonatkozásban is kipróbálhatóak a lehetőségek – hangsúlyozta ismételten Kiss Imre. Elmondta, a tanárokat felkészítették a módszertannak megfelelően, a diákokat minden lépésről tájékoztatták, a vizsgaszabályzatnak megfelelően, emiatt nem lesz fennakadás – véli a főtanfelügyelő.

A próbavizsga eredményeit február 23-án közlik a diákokkal, az osztályközösségekben, tantestületekben, szülői találkozókon elemzik azokat, kérésre a jegyek beírhatóak a naplóba.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »