Kína „büntető hadgyakorlatba” kezdett Tajvan környékén

Kína „büntető hadgyakorlatba” kezdett Tajvan környékén

Kína „büntető hadgyakorlatba” kezdett Tajvan környékén Mészáros Richárd2024. 05. 23., cs – 09:30

Peking által „büntetőként” aposztrofált hadgyakorlatokba kezdett csütörtökön a kínai hadsereg a Tajvani-szoros környékén, válaszul Tajvan néhány napja hivatalba lépett elnöke, Laj Csing-tö beiktatási beszédére, melyben az államfő felszólította Kínát, hagyjon fel a fenyegetőzésekkel.

A kínai hadsereg keleti parancsnokságának közleménye szerint a műveletekben a légierő és a haditengerészet is részt vesz. A tájékoztatásban kiemelték, hogy a hadgyakorlatot „a tajvani szeparatizmus” és „külső beavatkozások” elleni büntetésnek szánják.

A kínai állami média szerint a „Közös Kard-2024A” nevű hadgyakorlaton több tucat, rakétákkal felszerelt harci repülőgépet is bevetnek, és fontos katonai célpontok elleni támadásokat szimulálnak.

Hírdetés

A tajvani védelmi minisztérium elítélte a hadgyakorlatot, hozzátéve, hogy mozgósította erőit a sziget körül és biztosított arról, hogy képes megvédeni területét. Azt vetette továbbá Peking szemére, hogy a művelet „sokat elárul Kína militarista hozzáállásáról”.

Hétfői beszédében a tajvani elnök a demokrácia és a szabadság fontosságát hangsúlyozta, s  felszólította Kínát, hagyjon fel a politikai és katonai fenyegetéssel, hozzátéve:  Tajvan és Kína „nem egymás alárendeltjei”.

Vang Ji kínai külügyminiszter szégyenletesnek nevezte Laj szavait.

A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »