Kimagasló fizetésekkel vonzaná a legjobbakat az ÁSZ elnökjelöltje

Kimagasló fizetésekkel vonzaná a legjobbakat az ÁSZ elnökjelöltje

Fel fog értékelődni az Állami Számvevőszék szerepe a mostani, pénzügyi és gazdasági szempontból nehéz időszakban – mondta Windisch László, az ÁSZ elnökjelölti meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén.

A jövőben egyre fontosabb lesz, hogy ne csak szabályosan, hanem eredményesen és hatékonyan legyenek elköltve az állami pénzek; ennek egyik biztosítéka lehet az ÁSZ. “Egy modern, professzionális állami pénzügyi-gazdasági ellenőrző és tanácsadó szervezetet szeretnék felépíteni” – fogalmazott.

Az elnökjelölt a számvevőszéken belül új kompetenciaközpontokat kíván kiépíteni, célja, hogy a szakterületek legjobbjai dolgozzanak az ÁSZ-nál, ahol “kimagasló fizetések vannak” az állami szférán belül.

Felvázolta, hogy elnöksége alatt a partnerségre törekedne az ÁSZ felügyelete alá vont szektor szereplőivel.

Támogatja a deregulációs törekvéseket – jelezte, utalva arra, hogy

Hírdetés

számos terület “sokszorosan túlszabályozott”, kis számú devianciát nagy fokú szabályozottsággal kezel.

Windisch László szeretné elmélyíteni a vizsgálatokat, kevesebb, de mélyrehatóbb ellenőrzést tervez. A járvány miatt jó irány volt korábban, hogy az ÁSZ “a fókuszból visszavett és a darabszámot növelve 10 ezer fölé emelte az ellenőrzések éves számát” – mondta.

Orosz Anna (Momentum) kérdésére, hogy az ÁSZ ezentúl is politikai célokhoz fogja-e időzíteni a jelentéseit, az elnökjelölt elmondta, hogy a hivatal egy előre elfogadott vizsgálati rend szerint végzi tevékenységét. A vezetése alatt az ÁSZ kizárólag annak érdekében fog vizsgálatot indítani, hogy a “szabályos, eredményes és hatékony pénzköltést garantálja” – mondta.

Szintén a képviselő kérdésére reagálva arra is kitért, hogy a civil szervezetek vizsgálatát az ÁSZ-nak törvény írja elő. Ígértet tett arra, hogy át fogja tekinteni ezeknek a társaságoknak az ellenőrzési rendjét, illetve – megerősítette – velük is a partnerségre fog törekedni.

Windisch László jelenleg a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese, ahol elmondása szerint a népszámlálás kommunikációjának előkészítése tartozott hozzá. Korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a monetáris tanács tagja volt 2013-2019 között. Ezt megelőzően a Nemzetgazdasági Minisztériumban, még korábban az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál dolgozott. Jogász diplomáját 2002-ben szerezte meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán.

A képviselők 12 igen és 3 nem szavazattal alkalmasnak találták a jelöltet az ÁSZ elnöki pozíciójára; személyének 12 évre történő kinevezéséről hétfő délután szavaznak a parlamentben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »