Kilencezer éves szentélyre bukkantak a sivatagban

Kilencezer éves szentélyre bukkantak a sivatagban

Elképesztő felfedezésre tettek szert régészek, ugyanis kilencezer éves szentélyt fedeztek fel Jordánia keleti sivatagában. A szakértők szerint a felfedezés segíthet jobban megérteni a térség korabeli lakóinak jelképrendszerét, művészetét és spiritualitását.

Jordán és francia régészek egy kilencezer éves szentélyt fedeztek fel Jordánia keleti sivatagában, egy nehezen megközelíthető újkőkori lelőhelyen – számolt be a National Geographic az AP News cikke alapján, írja a Hirado.

A rituális komplexum egy a neolitikum idejére datálható tábornál fekszik, a környéken több korabeli, feltételezhetően a vadászatot segítő struktúra található.

Hírdetés

Az úgynevezett sivatagi sárkányokat az őket először az 1920-as években megpillantó pilóták nevezték el, a struktúrákat valószínűleg a gazellák csapdába ejtésére használták. A sivatagi sárkányok legalább két hosszú, egymáshoz közeledő, majd végül bezáruló falból állnak, és szerte a Közel-Keleten előfordulnak, igaz, már Dél-Afrikában is azonosítottak hasonló struktúrákat.

Vael Abu-Azziza, a projekt társigazgatója szerint a lelőhely állapota miatt különleges. „Kilencezer éves, mégis szinte minden érintetlen volt”– mondta a szakértő. A szent helyen belül két faragott állókőre bukkantak, amelyeken emberszerű figurákat örökítettek meg. Az egyik alak mellett egy sivatagi sárkány ábrája is látható, a helyszínen emellett oltárt, tűzrakót, tengeri kagylóhéjakat, illetve egy csapda miniatűr modelljét is megtalálták.

A felfedezés segíthet jobban megérteni a térség korabeli lakóinak jelképrendszerét, művészetét és spiritualitását.

A sivatagi sárkányok közelsége azt sugallja, hogy a szentély készítői vadászok voltak, és a csapdák kulcsfontosságúak voltak kultúrájukban.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »