Kifütyölték Marcel Ciolacu képviselőházi elnököt a román nemzeti ünnepen

Kifütyölték Marcel Ciolacu képviselőházi elnököt a román nemzeti ünnepen

 Lehurrogták és kifütyölték kedden beszéde közben a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Marcel Ciolacut a román fejedelemségek egyesülésének évfordulóján tartott iași-i ünnepség résztvevői.

‘Én valóban szeretlek titeket’ – reagált a politikus az Egyesülés téren összegyűlt tömegből érkező bekiabálásokra és füttyszóra.

Marcel Ciolacu arról beszélt az ünnepségen, hogy 164 évvel ezelőtt a román nép és a vezetői megtették az első lépést a egységes román nemzetállam megvalósításához. ‘(…) A történelem során minden alkalommal bebizonyítottuk, hogy csak egységesen tudjuk legyőzni az akadályokat. Csak együtt tudunk jobb jövőt teremteni’ – fogalmazott a képviselőház elnöke.

Hírdetés

A politikus felidézte, hogy 1859-ben nem csak a román nép volt egységes, hanem az eltérő meggyőződésű, erős személyiségű akkori vezetőinek is sikerült egységesen fellépniük a közös cél – Moldva és Havasalföld egyesülése – érdekében.

A iași-i Egyesülés téren zajló ünnepségen mintegy hétezer személy vesz részt. A rendezvényen felszólal Nicolae Ciucă miniszterelnök is.

A szónoklatok után a résztvevők megkoszorúzzák Alexandru Ioan Cuza szobrát, majd a katonai parádé következik. Az Egyesülés téren tartott ünnepség az egyesülés hórájával zárul. 
 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »