Kiegyensúlyozott költségvetés Rimaszombatban

Kiegyensúlyozott  költségvetés Rimaszombatban

Kiegyensúlyozott költségvetése lesz 2022-ben Rimaszombat városának. A tervezetet a tavalyi év utolsó ülésén hagyta jóvá a helyi képviselő-testület.

A város bevételét 21 589 084 euróra, kiadásait 21 586 865 euróra becsülik, így hiány helyett még csekély (2219 eurónyi) többlet is keletkezhet. A legfontosabb, hogy a városnak nem kell költségvetési provizórium szerint gazdálkodnia, amire már volt példa az elmúlt években. 

A büdzséből csaknem 3 millió eurót fordítanának a város fejlesztésére. A beruházási kiadások egy részének finanszírozását a tartalékalapból, a 2020-as többletből, valamint egy 878 ezer eurós hitel felvételéből fedeznék.

A beruházások között egyebek mellett az alábbi tételek szerepelnek: 200 ezer euró az óvodaépületek rekonstrukciójára, 174 ezer euró a Paraszt és a Gorkij utcai járdák átépítésére, 150 ezer euró parkolóhelyek kiépítésére a Nyugat-lakótelepen, 146 ezer euró a halottasház felújítására, valamint a köztemető világítására és kerítésére, 130 ezer euró a Daxner téri szökőkút helyreállítására, 93 ezer euró a szennyvízelvezetésre a tamásfalvai városrészben, 34 ezer euró egy pihenőzóna kialakítására a Hostinsky utcában, a Rima folyóhoz közel, 10 ezer euró pedig a város kamerarendszerének bővítésére.

Hírdetés

A későbbi fejlesztések érdekében számos projektdokumentáció is kidolgozásra kerül, amelyekre szintén jelentős összegeket hagytak jóvá a képviselők. Ilyen például a szociális otthon létesítése az egykori kollégium épületében az Iskola utcában, hullámmedence kialakítása a kurinci fürdő területén, egy kerékpárút kiépítése a Hostinsky utca és a Nyugat-lakótelep között, illetve további járdák felújítása és parkolóhelyek kiépítése a város több pontján. A költségvetésben több projekt társfinanszírozásával is számolnak, ahol az önrész aránya 5-10 százalék. Ilyen a Városi Művelődési Központ színháztermének, valamint a téli stadion tetőszerkezetének felújítása, illetve a Dúsa úti lakótelepig tartó járda kiépítése.

Az elfogadott költségvetéssel a városi képviselők többsége elégedett. Michal Demeter, a Merjünk gyorsítani (Odvážme sa zrýchliť) képviselői frakció tagja elárulta, hogy megbízatásuk három éve alatt ez volt az első olyan költségvetés, amellyel nagyjából egyet-értettek. 

Cziprusz Zoltán, a Szövetség képviselője szerint elfogadható lett a költségvetés, bár ő személy szerint több forrást áldozott volna a kultúrára. Az erről szóló módosító javaslatát, illetve a többi képviselő által javasolt változtatásokat azonban nem szavazta meg a testület. 

Megjelent a Magyar7 2022/1.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »