Ki veszi át a stafétát?

Ki veszi át a stafétát?

Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány lemondása után elindult a találgatás, vajon ki kerül a helyére. Médiakörökben felmerült Jaroslav Špišiak neve is, aki Iveta Radičová kormánya idejében, 2010 és 2012 között állt a rendőrség élén.

De még mielőtt táptalajt foghattak volna a Špišiak nagy visszatéréséről szóló elméletek, a volt rendőrfőnök gyorsan rövidre zárta azokat, és kijelentette, nem szeretne újra a rendőrség élére állni, inkább a fiatalabb érdeklődőknek kellene teret kapniuk. Špišiak egyébként jelenleg Roman Mikulec belügyminiszter tanácsadója.

Špišiak azt állítja, tippje sincs azt illetően, ki lehetne az új rendőrfőnök, de jelentkezzen csak bátran bárki, aki megfelel a törvényes feltételeknek, és van hozzá kedve, írja a startup portál.

Éppen az ilyen feszült helyzetekben mutatkozik meg, kiben van elég kurázsi, és ki akar tenni is valamit, nemcsak kivárni, amíg a helyzet stabilizálódik, és csak azután élvezni a pozíciót”

– fűzte hozzá a volt rendőrfőkapitány.

Jozef Šátek, a Korrupcióellenes Hivatal volt főnöke szerint van esély arra, hogy ebben a feszült helyzetben is akadjanak jelöltek a posztra.

Biztosan vannak olyanok, akik változtatni szeretnének, de persze az is igaz, hogy vannak köztük nagyon erős karrieristák is”

– jelentette ki a SITA hírügynökségnek.

Hírdetés

Šátek szerint a rendőrfőkapitány megválasztásának módja nem a legjobb. Szerinte ugyanis megengedhetetleni, hogy akármilyen járási elnök jelentkezzen a posztra, aki sohasem dolgozott azelőtt magasabb tisztségben, nincs általános rálátása erre a munkára, nincsenek kapcsolatai, személyes ismeretei és nincs tekintélye a rendőrségen.

Egy ilyen rendszerrel nem lehet jó rendőrfőnököt kiválasztani”

– fűzte hozzá.

A tavalyi rendőrfőkapitány-választásra összesen négy jelölt jelentkezett, akikből a belügyminisztériumi pályáztató bizottság végül kettőt javasolt a posztra, a most lemondott Peter Kovařík volt az egyikük, akit végül a parlament védelmi és biztonsági bizottsága a miniszternek kinevezésre javasolt.

Bár az ellenzék továbbra is követelni fogja Mikulec fejét, Kovařík távozása után Kollárék motivációja már nem lesz olyan erős az ellenzéki nyomás támogatására, az ellenzéknek meg nincs annyi képviselője, hogy a szándékát keresztülvigye, jelentette ki Juraj Hrabko politológus a TASR TV vitaműsorában, aki szerint a koalíció most inkább arra fog összpontosítani, kit ültessen Kovařík helyére.

Hrabko szerencsétlennek tartja a legutóbbi törvénymódosítást, amely megfosztotta a belügyminisztert attól, hogy maga választhassa ki, illetve válthassa le a rendőrfőkapitányt.

Ha a belügyminiszter felelős a rendőrfőkapitány munkájáért, akkor jogköre kellene, hogy legyen a kinevezésére és a leváltására is. Így ez egy feleslegesen hosszú és bonyolult eljárás”

– fűzte hozzá Hrabko.

Mivel a rendőrfőkapitány-választásba a parlamentnek is van beleszólása, a koalíciónak előre meg kellene állapodnia a közös eljárásban. Ennek alternatívája ugyanis Hrabko szerint a dolgok spontán alakulása, ami az ellenzék malmára hajtja csak a vizet, írja a trend.sk portál.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »