Ki legyen a válogatott csapatkapitánya?

Ki legyen a válogatott csapatkapitánya?

Gulácsi? Szoboszlai? Esetleg valaki más? Szalai Ádám visszavonulásával új csapatkapitány kerestetik. Mi az, ami számít, a poszt, a kor, a tapasztalat, a megbecsültség, a jó kiállás? Egyáltalán ki dönti el, ki legyen a válogatott csapatkapitánya? Novemberben talán kiderül, ki veszi át Szalai szerepét.

A döntő szót Marco Rossi szövetségi kapitány mondja ki. Addig persze lehet találgatni, vagy éppen szavazásokat rendezni, amit például a Nemzeti Sport Online meg is tett, ahol a több mint 23 ezer szavazatból Gulácsi Péter kapta a voksok 42,2 százalékát, a második Willi Orbán lett (17,1%), a harmadik pedig Szoboszlai Dominik (16,7%). Lehet ebből következtetni? A szurkolók jelentős része valószínűleg a jóval tapasztaltabb Gulácsi mellett döntene, és nem csak az NSO felületén. De menjünk vissza az időben. Szalai Ádám a Németország elleni összecsapás előtt jelentette be, hogy a két Nemzetek Ligája-találkozó után nem lép többé pályára a válogatottban, az olaszok elleni meccs lesz az utolsó mérkőzése a nemzeti csapatban. A Basel játékosa decemberben betölti a harminc-ötöt.  Jól időzítette a bejelentést, miközben a válogatott a Nemzetek Ligája négyes döntőjéért küzdött, és miután éppen Szalai elképesztő sarkazós góljával győzött 0–1-re Lipcsében, az olaszok elleni meccs pedig a csoportelsőségről döntött?

A Puskás Arénában könnyezve hallgatta, énekelte a himnuszt, majd utoljára vágott neki a magyar válogatott csapatkapitányaként az összecsapásnak.

Hírdetés

Egy tétmeccs, amelyből búcsútalálkozó lett. Mi történt volna, ha novemberben vonul vissza a válogatottól, vagyis barátságos mérkőzésen? Olaszország ellen hetven-öt percet játszott, Ádám Martin váltotta őt a pályán, a végeredmény 0–2 lett, Manciniék készülhetnek a hollandiai négyes döntőre, Magyarország pedig a második helyen végzett a csoportban. Szalai 86 alkalommal lépett pályára a nemzeti tizenegyben, először 2009-ben, Izrael ellen, 26 gólt szerzett, az örökranglistán lehagyta a 85-szörös válogatott Puskás Ferencet, és beérte a 86-szoros válogatott Grosics Gyulát, ezzel a hetedik helyen állnak holtversenyben. 

Ki lehet az utóda? Gulácsi Péter mellett szól a harminckét éve, az 51 mérkőzés a válogatottban, a rutin, a higgadtság, a magabiztosság és megbízhatóság, a klubjában, a Lipcsében szintén ő a csapatkapitány. Ellene szól a posztja, a kapuból nehéz irányítani, nem lehet ott mindenhol.

Szoboszlai Dominik huszonkét éves lesz, 26-szoros válogatott, vagyis jóval tapasztalatlanabb Gulácsinál, aki mellesleg a csapattársa Lipcsében. Szalai a lipcsei meccsen a lecserélésekor azonban Szoboszlainak adta át a csapatkapitányi karszalagot, amely akár üzenetértékű is lehetett. A harmadik lipcsei, a 35-szörös válogatott Willi Orbán hamarosan betölti a harmincat, a védelem legmeghatározóbb tagja, ő szervezi, irányítja a csapatot hátulról. A tapasztalat, nyugalom, a biztos pont, mind mellette szól, csakhogy a kaiserslauterni lengyel–magyar védő alig beszél magyarul. Marco Rossi korábban jelezte, hogy ő dönt, viszont a magyar–olasz utáni sajtótájékoztatón már úgy fogalmazott, hogy a vezér szerepét nem lehet megvenni, a csapat tagjai maguk döntik el, ki a vezéregyéniség. November 17-én Luxemburgban játszik barátságos mérkőzést a válogatott, 20-án pedig a Puskásban Görögország ellen. A korábbi csapatkapitánynak, a 108-szoros válogatott Dzsudzsák Balázsnak a görögök elleni lesz a búcsúmeccse. Azon a mérkőzésen egyértelmű, ki lesz a kapitány.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »