Kézdivásárhelyen Hazám az otthonom! (Március 15-I előkészületek)

Kézdivásárhelyen Hazám az otthonom! (Március  15-I  előkészületek)

Kétéves kényszerszünet után, a Hazám az otthonom! jelmondattal ismét hagyományos március 15-i ünnepségre készül Kézdivásárhely. Az egyhetes programsorozatban szónok- és szavalóverseny, valamint ünnepi tárlat és előadás is helyet kap. A központi ünnepség idei díszmeghívottja Cseke Attila fejlesztési miniszter és Vincze Loránt európai parlamenti képviselő lesz.

A programsorozat március 7-én a Zúg Március szónokversennyel kezdődött és az általános iskolások számára kiírt március 9-i szavalóversennyel folytatódik. A magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett eseménysorozat keretében immár hagyományosan az Incze László Céhtörténeti Múzeumban megnyílik a háromszéki és Brassó megyei képzőművészek ünnepi tárlata. Az eseményre március 13-án, vasárnap délben kerül sor Józsa Irén nyugalmazott tanárnő, valamint a Cantus Kamarakórus (karnagy Fórika Balázs) közreműködésével. A 33. ünnepi tárlatot Lénárt Tamás művészettörténész nyitja meg, házigazda Dimény Attila múzeumvezető.

Hírdetés

Március 14-én a Nyer­ges­tetőn és 15-én Kézdivásárhely közterein emlékeznek a városi oktatási intézmények, a Nyergestetőn ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a Bod Péter Tanítóképző és az Apor Péter Szakközépiskola tanárai és diákjai.

Március 15-én 9 órakor ünnepi istentisztelettel indul a nap a református templomban, műsorral készülnek a Református Kollégium diákjai. A Gábor Áron téren tartandó megemlékezés 11 órakor kezdődik az iskolák felvonulásával, majd lovas huszárok, a hagyományőrző csapatok és a környező falvak képviselőinek bemutatkozása következik. Az ünnepi műsor a déli harangszó után kezdődik, itt közreműködik a KRK Band, a Tanulók Klubja fúvószenekara, valamint a szónok- és szavalóverseny győztese. Az ünneplőket házigazdaként Bokor Tibor polgármester köszönti, ünnepi beszédet mond Cseke Attila fejlesztési miniszter és Vincze Loránt európai parlamenti képviselő; Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője tolmácsolja. A programsorozat az alkalomhoz illő előadással zárul, amelyet 18 órától tartanak a Vigadó Művelődési Házban, rendezője Lung László Zsolt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »