Két új kórház épül Szlovákiában EU-s pénzből

Két új kórház épül Szlovákiában EU-s pénzből

A péntek reggeli kormányülésen a Heger-kabinet úgy határozott, az Európai Unió által Szlovákiának küldött helyreállítási alapból két kórház megépítését finanszírozzák majd.

Szlovákia összesen mintegy 1,3 milliárd eurónyi uniós támogatást költhet el az egészségügyben, ebből két kórházat terveznek felépíteni. Az egyiket Pozsonyban, a másiakt Turócszentmártonban. fel.

A főváros Lamacs városrészében található rázsochy kórház épületét még a szocializmus idején húzták fel, de a munkálatok félbeszakadtak, az épület bontásérett állapotba került, idén tavaszra hellyel-közzel be is fejezték a szanálást.

Hírdetés

Most úgy tudni, a régi, időközben lebontott balesetveszélyes épület helyére kerül az új kórház, amelynek épületeit EU-s pénzből húzzák fel ugyan, de csak a szerkezetkész állapotig. A munkálatok befejezését az állam „saját zsebből” biztosítja (úgy nevezett „shell and core” beruházás).

A másik kórházkomplexum, amelyet Turócszentmártonban húznak fel, gyakorlatilag „kulcsrakész” állapotban kerül majd átadásra („full fit out” beruházás).

A kisebb kórházfelújítások, rekonstrukciós munkálatok bejelentését szeptemberre ígéri a kormány. .


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »