Két új katolikus óvodát áldott meg Ternyák Csaba egri érsek Miskolcon

Két új katolikus óvodát áldott meg Ternyák Csaba egri érsek Miskolcon

Október 26-án két új óvodaépületet is megáldott Ternyák Csaba egri érsek Miskolcon. A Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda Szent Erzsébet Tagóvodája és a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda Szent Anna Tagóvodája négy-négy csoportnak ad majd helyet.

A Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda Szent Erzsébet Tagóvodája új épületében négy csoportban 72 gyermekkel kezdte meg működését idén szeptemberben. Az óvoda körül zárt belső udvart építettek ki udvari játékokkal, az épület előtt akadálymentes parkolókat létesítettek, s akadálymentes bejáratot. Az épületben melegítőkonyhát, tornaszobát, sószobát, egyéni fejlesztő termet és orvosi szobát is kialakítottak.

Az ünnepségen Harasztiné Kádár Ágnes igazgató és Palásthyné Horváth Andrea óvodavezető köszöntötte a jelenlévőket, majd Sedon László plébános köszönetét fejezte ki a főpásztornak bátorságáért, hogy az Egri Főegyházmegye számos intézmény fenntartója, ami azt segíti, hogy az óvodák és iskolák a hit útjára vezessék a gyermekeket.  A lelkipásztor kiemelten fontosnak nevezte a döntéshozók munkáját és támogatását is, mellyel segítik ezeket a törekvéseket. 

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő elmondta, a kormányzat elkötelezett a családok támogatása terén, a nemzeti identitás, a hit megőrzésében és megerősítésében. Ennek jegyében támogatják a templomfelújításokat, a bölcsőde- és óvodaépítéseket.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár rámutatott, minden gyermekért küzdeni kell, hogy megszülethessenek és boldogan felnőhessenek. A politikus méltatta az Egyház, az Egri Főegyházmegye intézményfenntartásban vállalt szerepének jelentőségét, mellyel a krisztusi tanításnak tesznek eleget.

A Magyar Katolikus Egyház óvodafejlesztési programja keretében több mint 13 ezer férőhely készül, vagy újul meg. Az Egri Főegyházmegyében összesen 32 óvodát érint a program, ezen belül 26 új épület létesítését jelenti.

Ternyák Csaba egri érsek úgy fogalmazott, örömmel, hálával és köszönettel van tele a szíve, mert 10 évvel ezelőtt úgy döntöttek a szülők, hogy katolikus iskolát szeretnének. Jézus Krisztust választották, szövetséget kötöttek az Egyházzal és az egyházmegyével, s ennek gyümölcse az óvodaátadás, ami fontos lépés azon az úton, amelyen a gyermekeket Istenhez vezethetjük. „Krisztus a jövőnk” – szólt a pápalátogatás mottója, a közelebbi jövőnket pedig a gyermekek jelentik – figyelmeztetett az egri érsek.

A főpásztor köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az építkezés sikerén munkálkodtak, s Isten áldását kérte a munkára és gyermekekre, szüleikre és az intézmény dolgozóira.

*

Hírdetés

A Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda Szent Anna Tagóvodája ugyancsak négy csoportot fogad be, és a másik új épülethez hasonló komfortot kínál a kicsiknek melegítőkonyhával, tornaszobával, sószobával, egyéni fejlesztésre alkalmas teremmel és orvosi szobával. Itt is korszerű játszóudvart alakítottak ki, a szülőket ugyancsak akadálymentes parkoló és bejárat várja.  Az óvoda az új épületben 88 gyermekkel kezdte meg működését 2023. szeptemberében.

Kovácsné Nikházy Eleonóra igazgató és Balogh-Bubenkó Éva óvodavezető köszöntötték a vendégeket, majd Gubala Róbert plébános szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, hogy mindenkit jókedvvel tölt el az elkészült épület, amely a Szent Anna-egyházközséghez tartozik. Szent Anna, Jézus nagyanyja élete által a mai nagyszülők szerepéről szól, akik fontos feladatot vállalnak a vallásos nevelésben. 

Kiss János országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a legfontosabb az, hogy a gyermekek boldogok legyenek, s mindenkinek az a feladata, hogy ennek feltételeit biztosítsa.

Soltész Miklós államtitkár köszönetét fejezte ki a gyerekeknek és az óvópedagógusoknak az ünnepi műsorért, Ternyák Csaba érseknek, munkatársainak és a kivitelezőknek a színvonalas munkáért. A politikus a keresztény nevelés jelentőségét méltatta, mely megismerteti a szépet és a jót. Mint fogalmazott, a különféle támogatásokkal keretet lehet adni, de tartalommal, lélekkel a közösség tudja megtölteni az intézményeket.

Ternyák Csaba emlékeztetett, több mint egy évtizede a szülők döntése nyomán számos iskola került egyházi fenntartásba, s most hálásak lehetünk azért a döntéshozóknak, hogy ezek az intézmények óvodákkal bővülhetnek. Különleges lehetőség, hogy már itt elkezdődhet az a nevelő munka, amelyet esetleg a családban valamilyen okból nem tud megadni.

Az óvodafejlesztési program nagy öröm, az egész társadalom számára rendkívüli értéket jelent, s egyben kihívás és lehetőség a lelkipásztoroknak, hogy az Istennel való találkozás vágyát felkeltsék a gyermekek szívében.

A köszöntő után a főpásztor megáldotta az új épületet.

A Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programja keretében emelt épületek 160 óvodás színvonalas ellátását biztosítják. A két beruházást több mint másfél milliárd forintból valósították meg.

Forrás: Bérczessy András/Egri Főegyházmegye

Fotó: Vozáry Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »