Két napon át tartó búcsú Bősön

Két napon át tartó búcsú Bősön

Bősön július 18-án és 19-én tartották az Antiochiai Szent Margit tiszteletére szentelt templom búcsúünnepét.

A vasárnapi szentmise szónoka és főcelebránsa a csornai Fazakas Zoltán Márton premontrei apát volt, búcsúhétfőn pedig már hagyományosan a településen eddig szolgált lelkiatyák mutattak be szentmisét a meghívott szónokkal, Kiss Róbert kanonok helynökkel.

A meghívott szónokokat, lelkiatyákat, elöljárókat és a híveket Parák László helyi plébános köszöntötte.

Márton atya prédikációjában kiemelte, hogy Európa mai kinézete hasonlatos a Római Birodalom végnapjaihoz mind erkölcseiben, gondolkodásában, mind gazdasági életében.

Szent Margit 290 körül, Diocletianus császár idejében élt, akinek hűsége Istenhez a kínzások, megaláztatások ellenére is megmaradt.

Nekünk is kereszteket kell vinnünk mint népnek, mint közösségnek. Vajon hogyan visszük keresztjeinket ebben az eszement Európában?

Hírdetés

Ami biztos: hűségesnek kell maradnunk hitünkhöz, nemzetünkhöz, anyanyelvünkhöz. Napi döntéseket kell hoznunk, mint a vasárnapi evangéliumban Mártának és Máriának. A jobbik rész a kevésbé könnyű, mert nehéz bölcs döntéseket hozni az összezavarodott világban.

Kiss Róbert atya ünnepi prédikációját egy tantörténettel kezdte, amely rávilágított a valódi értékekre, majd rátért Szent Margit erényeire. A szent példát mutatott abban, hogy kereszténységünket minden körülmények között vállalnunk kell, és nem szabad hagynunk, hogy az emberek negatívan befolyásoljanak minket.

Világunkban a hitetlen környezet nagy hatással van kereszténységünkre, mégsem szabad engednünk a csábításnak.

A keresztény ember jutalma nem az evilági életben, hanem a mennyben van, oda kell irányítanunk gondolatainkat is, ahol a kincseink vannak. Szívünket az anyagi javakhoz és mulandó dolgokhoz való ragaszkodás helyett a mennyek országa, az örök dolgok utáni vágy töltse be – mondta a főcelebráns.

Isten kegyelméből és védőszentünk oltalma alatt közösségünk méltón ünnepelhette meg az évente ismétlődő búcsút.

(Mészáros Angelika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »