Két „csodálatos” dokumentumcsoport vált elérhetővé az online térben

Két „csodálatos” dokumentumcsoport vált elérhetővé az online térben

Mátyás király egykori Corvina könyvtárának két újabb darabja, valamint Isztambul legkorábban készült, tíz képből álló panorámaképe vált elérhetővé a közönség számára az Országos Széchényi Könyvtár digitális gyűjteményében.

Törökország 1869-ben négy, 1877-ben pedig tizenkét corvinát adott vissza Magyarországnak Hunyadi Mátyás Corvina könyvtárának egykori darabjai közül, most pedig a Topkapi Szeráj könyvtárából az OSZK megkapta az ott őrzött két corvina teljes digitális másolatát, amely mérföldkőnek számít a magyar és nemzetközi corvinakutatás viszonylatában – idézte fel Hoppál Péter, a török–magyar kulturális évad 2024 kormánybiztosa, a corvinákat és a panorámaképet az OSZK-ban bemutató hétfői sajtótájékoztatón.

Hírdetés

Budapest, 2024. február 5.  Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója, Hoppál Péter, a török-magyar kulturális évad 2024 kormánybiztosa és Gülsen Karanis török nagykövet (b-j) a török-magyar kulturális évad keretében tartott sajtótájékoztatón az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) kiállítóterében 2024. február 5-én. Mátyás király egykori Corvina könyvtárának két újabb darabja, valamint Isztambul legkorábban készült, tíz képből álló panorámaképe vált elérhetővé a közönség számára az OSZK digitális gyűjteményében.  MTI/Hegedüs Róbert

Budapest, 2024. február 5. Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója, Hoppál Péter, a török-magyar kulturális évad 2024 kormánybiztosa és Gülsen Karanis török nagykövet (b-j) a török-magyar kulturális évad keretében tartott sajtótájékoztatón az Országos Széchényi Könyvtár kiállítóterében. MTI/Hegedüs Róbert
A magyar–török kulturális évad apropóját Magyarország és Törökország 1923-as diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulója adja. „A centenáriumra épülő programsorozat lehetőséget ad a magyar és a török kultúra közös ünneplésére abból az alkalomból, hogy két csodálatos dokumentumcsoport, az Isztambulban őrzött corvinák és a könyvtárunk gyűjteményében megtalálható, 19. századi városfotók szabadon elérhetővé, letölthetővé, kutathatóvá és élvezhetővé váltak mindenki számára az online térben” – hangsúlyozta Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »