Keresztény ünnepeink lencsén keresztül

Keresztény ünnepeink lencsén keresztül

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) fotószakosztályának szervezésében erdélyi körútra indult a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány (KÁMME) Fotóműhely Fókuszban a hitéletünk című fotókiállítása. Elsőként Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyházközség kiállítótermében nyílt meg a tárlat vasárnap délben.

A házigazda, a hatévi segédlelkészi szolgálat után épp a tárlatmegnyitó előtti istentiszteleten parókus lelkésszé választott Péterfi Ágnes örömét és háláját fejezte ki, amiért a megannyi kulturális eseménynek helyet biztosító térbe érkezett ez a kiállítás, mely a fotóművészek lencséjén keresztül az Istenhez való ragaszkodást igyekszik kifejezni.

Bedő Zoltán, a SZMÚE elnöke az egyesület céljairól, küldetéséről, gazdag tevékenységéről szólt. Elmondta, három év alatt három pályázatot írtak ki, nemrég két könyvet adtak ki – Gúnyhatár és Múltból jövendőt címmel –, melyek kaphatók a Háromszék lapterjesztő standjain, és székelyföldi magyar sajtóházat építenek, mely a Kárpát-medencei magyar újságírók szellemi központjává kíván válni.

Hírdetés

Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője szakembert idézett – férjét, Szebeni Róbertet, az MTI fotóarchívumának két évtizeden keresztüli kezelőjét: az anyag profi. A keresztény ünnepekhez, jelképekhez, épületekhez kapcsolódó fotókról elmondta, az evangelizáció lényegét ragadják meg.

A kiállítás kurátora, Huszár Szilamér, az SZMÚE fotószakosztályának koordinátora elmondta, a KÁMME fotópályázatára a keresztény ünnepekhez – mindenszentek, karácsony, húsvét, pünkösd – beérkezett művekből válogatott tárlat esetében Sepsiszentgyörgy igencsak érintett, a Mohos Fotóklub több tagja díjazott. A szervezők megbízásából át is adta a háromszéki elismeréseket, okleveleket, ajándékcsomagokat. Ő maga megosztott összetett díjban részesült. További díjazottak: Steigerwald Tibor, Paszjár Mariann, Palkó-Gyöngyösi István Tibor és Márk Attila.

A rendezvényen két Dsida-verssel közreműködött Józsa Attila, a Parnasszus Irodalmi Kör vezetője.

A tárlat két hétig tekinthető meg hétköznapokon 9–13 óra között, kedden 17 óráig.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »