Kerékpárútba építettek napelemeket, megéri a pénzét?

Kerékpárútba építettek napelemeket, megéri a pénzét?

Share 0 Tweet 0 Share Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás  napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

Két újabb fotovoltaikus kerékpárutat helyeztek üzembe Hollandiában a Rijkswaterstaat vízgazdálkodási ügynökség 2018-ban indított kezdeményezésének köszönhetően – számol be a PV Magazine. A két, napelemes modulokkal felszerelt utat a francia Colas és a holland építési vállalkozó, a BAM Royal Group hozta létre. A kerékpárutak egyenként 1000 négyzetmétert tesznek ki Észak-Brabant és Észak-Holland tartományokban. A fotovoltaikus panelek hatékonysága négyzetméterenként 21 százalék. A napelemeket többrétegű gyanta védi, az elektromos struktúrát pedig úgy tervezték, hogy csökkentse a vezetékek mennyiségét. A két kerékpárút az első évben 160 megawattóra per év megújuló energiát fog termelni. A két projekt a holland infrastrukturális és környezetvédelmi minisztériumhoz tartozó Rijkswaterstaat 2018-ban indított kezdeményezésének része. A napelemes utak Hollandiában nem ismeretlenek, korábban több hasonló projekt is zajlott. 2016-ban egy Amszterdam melletti kerékpárutat szereltek fel fotovoltaikus modulokkal, egy másik pedig 2020-ban épült ki Utrechtben. A napelemes utak megvalósíthatósága és gazdasági életképessége azonban továbbra is vitatott.

A holland kormány a Zon op Infra elnevezésű tervet is kidolgozza, amelynek célja a napenergia-termelés életképességének tesztelése az útinfrastruktúrán. A terv olyan napelemes létesítmények telepítését is kitűzi, amelyeket autópályák mentén és zajvédő falakon hoznának létre. Hollandiában a területhiány köztudottan széleskörű problémát okoz, és ez bizony a fotovoltaikus projektek számára is kihívás.

A holland hatóságok a földterület szűkössége miatt nehezen találnak olyan felületeket, amelyeken nagyméretű napelemes erőműveket építhetnének ki. Az elmúlt években kutatóintézetek és magáncégek próbálták bebizonyítani a napenergia-projektek megvalósíthatóságát nem mezőgazdasági földterületeken, többek között gátakon, háztetőkön, szárazföldi, illetve tengeri vízfelületeken.

Hírdetés

 

 

Kép: Capa Pictures

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »