Kenőpénz átvétele közben érték tetten a román korrupcióellenes ügyészség munkatársát

Egy 55 ezer eurós közbeszerzés célja az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) műszaki eszközparkjának fejlesztése volt, ennek érdekében egy korszerű drón megvásárlására írtak ki pályázatot.

A Nicolae Răzvan Despa nevű DNA-szakértő ekkor szolgálatba helyezte magát: megkörnyékezett egy üzletembert, akinek ígéretet tett arra, hogy megfelelő összegű kenőpénz fejében elintézi, hogy az ő cége nyerje meg a pályázatot.

A szakértő meglehetősen mohó volt: 15 ezer eurót kért a fáradozásaiért, de végül aztán kiegyeztek 12 ezerben. Ennek az első, 6000 eurós részletének átadását keddre tűzték ki – a tranzakció közben azonban a DNA lecsapott a saját alkalmazottjára.

Hírdetés

Az üzletember ugyanis, miután megzsarolták, értesítette a szakértő DNA-s kollégáit. Ennek nyomán ő tanúként szerepel az ügyben.

A tettenérés nyomán a lebukott DNA-alkalmazottat őrizetbe vették, a korrupcióellenes ügyészség pedig azt javasolta az illetékes bíróságnak, hogy helyezzék 30 napos előzetes letartóztatásba.

Az ügyet különösen pikánssá teszi, hogy a drón beszerzését részben az Európai Unió csalásellenes hatósága, az OLAF finanszírozta
a Hercule III Technical Assitance elnevezésű program keretében. A pályázat célja éppen az volt, hogy még hatékonyabbá tegye a DNA tevékenységét az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények felderítésében, írja a Főtér.ro.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »