Kelet-Timor függetlenségi évfordulóját a helyszínen ünnepli az ENSZ-főtitkár

Kelet-Timor függetlensége ajándék volt a világ számára, mert megmutatta, hogy egy konfliktust meg lehet oldani tárgyalások útján – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken a délkelet-ázsiai ország függetlensége kinyilvánításának 25. évfordulóján Kelet-Timor fővárosában, Diliben.

A negyedszázados évfordulóra a függetlenségi harcban életüket áldozó hősök előtti egyperces néma tiszteletadással és a fővárosban tartott felvonulással emlékeznek pénteken a szigetállam fővárosában. Beszédet mond a függetlenségi mozgalom két hőse, Xanana Gusmao miniszterelnök és José Ramos-Horta államfő.

"Soha nem feledjük a timori ellenállás hőseinek bátorságát. Azokét az emberekét, akik mindent kockára tettek azért, hogy a függetlenség megvalósulhasson" – mondta Guterres a kelet-timori parlamentben. "De ha Kelet-Timor sokat kapott az ENSZ-től, az az igazság, hogy ő is sokat adott az ENSZ-nek és a világnak. Az ENSZ által közvetített tárgyalások megmutatták a világnak, hogy lehetséges egy konfliktus megoldása a tárgyalóasztalnál" – tette hozzá.

A kis, mintegy másfél milliós délkelet-ázsiai volt portugál gyarmat, későbbi indonéz tartomány hivatalosan 2002-ben nyerte el függetlenségét egy 1999-es országos népszavazás eredményeként, amely az ENSZ felügyelete alatt zajlott. A kelet-timori lakosság több mint 78 százaléka a függetlenség mellett tette le voksát.

Hírdetés

Az indonéz hadsereg ezt követően megtorló hadjáratot indított, amelyben ENSZ-adatok szerint mintegy ezer keleti-timori veszítette életét.

José Ramos-Horta, az ország akkor emigrációban élő de facto külügyminisztere 1996-ban Nobel-békedíjat kapott a függetlenség elnyeréséért folytatott küzdelemben játszott szerepéért.

"Jelenlétem Kelet-Timorban, az ország függetlensége megszerzésének évfordulóján kétségtelenül az egyik legnagyobb adomány, amely politikai tevékenységem során adatott nekem" – mondta Guterres, aki Portugália miniszterelnöke volt 1995-2002 között.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »