Kék szakadárok

Kék szakadárok

Van egy magyar egységhez hűséghez Most-Híd platform a Szövetségben, van egy Híd 2023, amely a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség romjain kélt pártéletre a platformból kivált szakadárok gyülekezeteként. Ezen kívül van egy Modrí – Most-Híd választási képződmény, ami végülis a Dzurinda párt új neve, magába szippantva a Szövetséget elhagyó hidasokat. Akár kék szakadároknak is lehetne nevezni!

Ember legyen a talpán, aki ennyi Híd között kiigazodik. Segítségként annyi, hogy a Szövetségben maradt hidas platformtagok elkötelezettek a magyarsághoz, a másik kettő pedig ahhoz a vegyességhez, amit még Bugár honosított meg a pártban, és az utódok most felmelegítették Dzurindáékkal.

De tudjuk jól, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó, egyéb összefüggésben ez nem érvényes.

A történet villámgyors volt a külső szemlélődő szemszögéből. Két hete még a Szövetségben voltak, egy hete belebújtak az MKDSZ levedlett bőrébe, most pedig hirtelen bekékültek. Viszont, ha belegondolunk Sólymos Lászlónak, a Most-Híd elnökének kijelentésébe, hogy már a Szövetségből való kilépésük előtt tárgyaltak Dzurindával, akkor korántsem lehet hirtelen felindultságból elkövetett kilépésnek nevezni. Így egyértelműnek tűnik, hogy Gyimesi színrelépése a Szövetségben csupán ürügy volt a szakításhoz. Nem ő volt a legfőbb probléma, inkább az, hogy sokaknak nincs ínyére a magyar egység, tenni kellett valamit ellene, nehogy megint bekövetkezzék az, ami ősszel az önkormányzat választásokon, amikor a Szövetség sikeres volt. De tegyük hozzá, nem ért minket váratlanul az önkormányzati választások eredménye, mivel a magyar választók hosszú idő után végre nem kényszerültek megosztani szavazataikat a magyar pártok között. Most kedvezőtlen irányba újra változik a helyzet. A liberális Most-Hídnak mindig is fájt az etnikai politizálás, csak a túlélés érdekében léptek be a Szövetségbe, hogy aztán belülről rombolják szét. Bízhatunk benne, hogy az igyekezetükkel felsülnek, az emberek látják a köpönyegforgatást, és egy megtisztulási folyamatnak fogják tekinteni.

Hírdetés

A történet úgy kezdődött, hogy Mikuláš Dzurinda először megegyezett Miroslav Kollárral és létrejött a Kék Koalíció. Eduard Heger miatt azonban Dzurindáék elhagyták a koalíciót, és megalapították a Modrí – Európske Slovensko pártot. Közben Sólymos titokban kezet nyújtott Dzurindának, a Most-Hidas platform egy része pedig átigazolt az exkormányfőhöz. Dzurinda maradt a pártelnök, a párt rövidített neve pedig a Modrí, Most kezdőbetűiből MM lett. A rövidítésből szépen kimaradt a Híd, a régi-új párt kezdőbetűje. Ennyire lesz tehát magyar, és annyira vegyes, mint Bugárék alatt volt.

Tudjuk, hogy Dzurinda kedvenc színe a kék!

A politikában egykoron régi pártja színeként is ezt használta, most már pártnévként is: Modrí. A Most-Híd is volt már kék, ott voltak a Radičová féle Kék Kormányban az SDKU-DS és a SaS oldalán, aztán 2016-2020 között váratlanul és jellemtelenül bevörösödtek (vörös a Smer színe). Egy teljesen más, ellenkező előjelű kormánykoalícióban találták magukat a Szlovák Nemzeti Párt és a Smer oldalán. „Charakter rozhoduje” szólt akkoriban a választási szlogenjük, tényleg ez döntött…  

Bukásuk után egy ideig színtelenek és szagtalanok voltak, és most egy újabb színváltással a vörösről átváltottak újfent liberális kék mezre. Összenő, ami összetartozik! Piros-fehér-zöldek még soha nem voltak, titokban se. A gondolkodásban szivárványosak viszont már igen!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »