Két nappal megválasztása után Marion Maréchal-Le Pent is kizárták pártjából

Két nappal megválasztása után Marion Maréchal-Le Pent is kizárták pártjából

Marion Maréchal (Jean-Marie Le Pen unokája, Marine Le Pen unokahúga) a vasárnapi EP-választáson a Reconquête (Visszahódítás) párt színeiben szerzett mandátumot, mint listavezető. Alig telt el két nap a választások után, június 12-én a Reconquête vezetője, Eric Zemmour kizárta Mariont a pártból.

A kizárás oka az volt, hogy Marion kritizálta a Reconquête-t, amiért az jelölteket kíván állítani az előrehozott franciaországi választásokon a Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National – RN) és annak esetleges koalíciós partnere, a jobbközép Republikánusok ellen. Marion felszólította a jobboldali franciákat, hogy a választásokon támogassák a Nemzeti Tömörülés jelöltjeit, mert ők a legesélyesebbek. Egyébként az egész történetnek ad még egy csavart, hogy a Republikánusok a saját elnöküket puccsolták meg és zárták ki a pártból, mert az Le Pennek ajánlott választási szövetséget.

Zemmour mindig is arra törekedett, hogy egységesítse a francia jobboldalt, és egyetlen listával vágjanak neki a választásoknak. A voksolások közeledtével Marion Maréchalt megbízta, hogy tárgyaljon a Nemzeti Tömörülés két vezetőjével: Marine Le Pennel és Jordan Bardellával. Az újonnan megválasztott EP-képviselőnek azonban nem sikerült megegyezésre jutnia, s azzal vádolta Zemmourt, hogy túl sok követelést támaszt, és bejelentette, hogy támogatni fogja a Nemzeti Tömörülés és a Republikánus Párt egyesült jelöltjeit. Maréchal nyilatkozata kiváltotta Zemmour haragját, aki azt mondta, hogy „sértődött és undorodik”, és úgy döntött, hogy kizárja a pártból a friss EP-képviselőt.

Hírdetés

A Reconquête öt mandátumot szerzett az Európai Parlamentben. Marionnal további három képviselőtársa is egyetértett: Guillaume Peltier, Nicolas Bay és Laurence Trochu bejelentette, hogy támogatja Marine Le Pen jelöltjeit.
"Vissza kell adniuk mandátumukat! Négy EP-képviselő van, akik 48 órával megválasztásuk után elárulják az összes aktivistánkat. Ez az árulás világrekordja!” – fakadt ki Zemmour. „Én jelöltem ki őt az európai választások vezető jelöltjének. Sok adományt kapott a Reconquête harcosaitól, akiket választásával elárult.”
Az új EP-képviselő elmondta, hogy nem csatlakozott az RN-hez, de támogatását fejezte ki a jobboldal egységes listája mellett. Zemmour úgy fogalmazott, hogy Marion Maréchal visszatér a karámba.

A 34 éves Marion édesanyja révén a Nemzeti Tömörülés (2018-ig Nemzeti Front) alapítójának unokája, s 2009 és 2019 között maga is tagja volt az RN-ek. 2012-ben beválasztották a parlamentbe, és mindössze 22 évesen Franciaország történetének legfiatalabb képviselője lett. Fokozatosan azonban eltávolodott a politikától, végül 2017-ben visszavonult. Két évvel később Éric Zemmourral politikai entitást hozott létre, hogy egyesítse a jobboldalt. Maréchal először azt mondta, hogy nem akar újra politizálni, de 2022-ben a Reconquête alelnöke lett.

Kész bohózat, ami a szélsőjobboldalinak már egyáltalán nem nevezhető Nemzeti Tömörülés körül zajlik: Két hete Le Pen kizáratta az Identitás és Demokráciából az AfD-t Max Krah nyilatkozata miatt, majd a választás után az AfD golyózta ki listavezetőjét, hogy a franciák kegyét keresse, akik azonban ismét kosarat adtak a németeknek. Ezután egy nappal a francia Republikánusok rúgták ki saját elnöküket, amiért a "szélsőjobbal" kokettál. Eltelik még egy nap, s a Reconquête zárja ki alelnökét és EP-listavezetőjét, valamint elveszti EP-mandátumainak 80%-át. Ha a "demokrácia ünnepét" nem is láthattuk, de a demokratikus kabarén jól szórakozhatunk.

KG


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »