Hoppá! Németország blokkolta a 14. oroszellenes szankciós csomagot

Hoppá! Németország blokkolta a 14. oroszellenes szankciós csomagot

Az Európai Bizottság péntekre előkészítette az Oroszország elleni, sorban a 14. szankciós csomagot, ám ezúttal nem Magyarország volt a fő ellenzője a dolognak, hanem – nem kis meglepésre – Németország. A 14. csomag még keményebben korlátozná az orosz LNG-import, egyes európai termékek Oroszországba történő exportját, és kitiltaná az orosz kötődésű hajók egy részét is az európai kikötőkből, arra hivatkozva, hogy ezek hozzájárulnak az orosz-ukrán háborúhoz.

A Bizottság ezúttal a németek kifogásain akadt el. A Reuters szerint egy név nélkül nyilatkozó diplomata egyenes arról beszélt, hogy Németország az új Magyarország. 

Olaf Scholz német kancellár szombaton a ZDF televíziónak azt nyilatkozta, hogy kifogásai vannak az új csomag kapcsán. Berlin amiatt aggódik, hogy az új szankciók túl nagy károkat okoznak a német exportvállalatoknak.

Hírdetés

A szankciós csomagnak ugyanis az is része, hogy az uniós vállalatok legyenek a felelősek (!) azért, ha az átaluk exportált termékek végül Oroszországban kötnének is. Ezzel az egyébként elég ellentmondásos javaslattal a Bizottság azt akarná elérni, hogy az európai vállalatok ne tudják exportálni termékeiket egy harmadik, EU-n kívüli cégen vagy országon keresztül.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy eddig Németország szinte fenntartások nélkül fogadott el 13 szankciós csomagot, érdemben csak Magyarország küzdött az európai gazdaságra nézve súlyos következményekkel járó intézkedések ellen. Tény az is, hogy az EU-nak sokkal nagyobb károkat okoznak a szankciók, mint Oroszországnak, és már a 10. csomagnál elismerték politikai szinten, hogy nincs hatással a háború menetére.

Ennek ellenére Brüsszel folytatta ezt a politikát, mert az USA-nak és néhány nyugat-európai országnak (pl. Hollandia) kifejezetten érdekében áll a keleti irányú kereskedelem leépítése. Németországban ugyanakkor az EP-választáson katasztrofálisan leszerepeltek a kormánypártok, az ellenzéki CDU/CSU győzött, az AfD pedig ma már a második legnépszerűbb párt. Irányváltásról még korai beszélni, de a Scholz és koalíciós partnerei nyilván át fogják gondolni, melyik politikát érdemes fenntartani, és meddig.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »