Katolikusok a sodródó Európában – Neves lengyel domonkos teológus kötetét mutatták be Budapesten

Katolikusok a sodródó Európában – Neves lengyel domonkos teológus kötetét mutatták be Budapesten

A 2020 végén elhunyt Maciej Zięba lengyel domonkos teológus, filozófus, fizikus Gond hátán gond – Katolikusnak lenni a sodródó Európában címmel, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kiadásában megjelent könyvét mutatták be kerekasztal-beszélgetés keretében Budapesten, a Pesti Vigadóban.

Nem kell filozófusnak lenni, elég az érdeklődő nyitottság ahhoz, hogy befogadjuk Maciej Zięba OP művét, amelynek magával ragadó, sodró lendülettel megírt sorai Szathmáry István, a MMA Kiadó szerkesztője fordított magyarra, a szerző szellemiségéhez hűen – mondta Pécsi Györgyi akadémikus, az MMA Kiadó ügyvezetője. Maciej Zięba OP könyve a külföldi szakirodalomból ismert konzervatív filozófusok (elsőként Roger Scruton) munkásságára egy-egy mű segítségével rávilágító, öt évvel ezelőtt indult Pars Pro Toto sorozat újabb kötete.

A Pesti Vigadó különtermében megtartott könyvbemutatón a fordító mellett Görföl Tibor egyetemi tanár, a Vigilia folyóirat főszerkesztője és Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának docense, a 2. számú Kereszténybölcseleti Tanszék vezetője beszélt a szerzőről és gondolkodásmódjáról.

Maciej Zięba OP 1998 és 2006 között a lengyel domonkos tartomány tartományfőnöke, Szent II. János Pál pápa tanácsadója, barátja, szellemi örökségének tovább vivője és tovább gondolója, a Lech Wałęsa vezetésével fémjelzett, az 1970-es évek végén megjelenő Szolidaritás által – lényegében kilencmillió lengyel állampolgár tömegtüntetéseken is kinyilvánított egyetértésével – képviselt értékekhez hű katolikus, akinek a világtrendekkel, a gazdasági és politikai folyamatokkal kapcsolatos kritikus helyzetértékelése alapvetően a vitakészség fenntartására irányul, pártpreferenciákon túlmutató.

Könyvében többek között az Egyház társadalmi, sőt gazdasági szerepének – adott esetben történelemalakító, vagy példaértékű – realitását a közvélekedésen felülemelkedve konkrétumokkal támasztja alá – mondta a szerzőről és művéről Szathmáry István, a kötet fordítója.

Gájer László leszögezte, Maciej Zięba szellemiségét tekintve „alapvetően XX. századi gondolkodó”, aki „nem érzi otthon magát a század végére átrendeződött politikai sémák európai és lengyel világában, próbál a pártpolitikai dichotómiák (kettősségek), a konszenzusok fölébe emelkedni, katolikusként ezeknél többre vágyik”.

Hírdetés

Görföl Tibor meglátása szerint a szerzetes-filozófus ideológiakritikusi szerepben a „balos hagyomány” tovább vivője, ugyanakkor nem szorítható a megszokott sémák közé. Hiszen mint könyvében írja:

A genderizmussal kapcsolatos kötetben megjelenő meglátásai elgondolkodtatóak, hangneme sok esetben provokatív, irónikus. A nyugati világnak egy szűk elit általi meghatározottságát, irányítottságát bíráló, illetve felfedő – Európa és benne Lengyelország jövőjéért aggódó – gondolatai bátorságát, mondanivalójának globális vonatkozását, egyúttal hazafiságát mutatják.

A könyvbemutatón Görföl Tibor zárszavában így összegzett: Maciej Zięba nem csupán provokatív, hanem „bölcs, a konzervatív értékekhez határozottan ragaszkodó ember, akit felháborítanak az egyoldalúságok, a hamis dichotómiák, és a fafejűségek különféle megnyilvánulásai, ezektől szeretne bennünket óvni.

A szerző egyúttal sok pozitívumot is felsorakoztat kritikus gondolatai mellé, amelyekbe kapaszkodni lehet, amelyekben támpontot lehet találni, s amelyek alapján építeni érdemes, akkor is, ha nem tűnik reálisnak, hanem eszmeinek. 

Érdemes megszívlelni ezt az üzenetet!” – mondta a Vigilia főszerkesztője.

Fotó: Lambert Attila

Körössy László/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »