Katolikus apácákat és hívőket támadtak meg hindu szélsőségesek Indiában

Katolikus apácákat és hívőket támadtak meg hindu szélsőségesek Indiában

Nővéreket és katolikus hívőket támadott meg egy szélsőséges hindu csoport Uttar Pradesh államban, Észak-Indiában. A vatikáni Fides hírügynökség szerint a milíciák körülbelül ötven apácát és hívőt zaklattak Mau körzetben október 10-én.

A radikális hindu csoportok (Bajrang Dal és Hindu Yuva Vahini) tagjai hét keresztény hívőt erőszakkal elhurcoltak a közeli rendőrállomásra, ahol az éjszakát őrizetben töltötték. A hét hívő között volt három nő és a szabadkeresztény egyházhoz tartozó keresztény lelkész, Abraham Sakill. A hívőket azzal vádoltak, hogy „erőszakos módszerekkel térítettek” – nyilatkozta a Fidesnek Anand Matthew atya, az emberi jogok védelmezője, és hozzátette: „ezek a vádak csupán ürügyet adnak arra, hogy aztán zaklathassák a keresztényeket”.

Egy másik alkalommal, két Szent Orsolya-rendi apácát, Gracy Monteirót és Roshni Minjt hurcolták el erőszakkal a buszmegállóból egy rendőrőrsre, ahol hat órát töltöttek őrizetben. Egy rangidős luckonowi (Uttar Pradesh állam fővárosa) rendőrtiszt beavatkozására elengedték.

A két apáca Minj nővér beteg apját indultak meglátogatni Jharkhand államba. Mikor Minj nővér kérdezett valamit a busz menetrendjével kapcsolatban, leszállították, verbálisan zaklatták, majd a rendőrségre hurcolták őket, ahol a híveket és a lelkészt is tartották. „Megdöbbentünk, mikor odavittek minket, és azzal vádoltak, hogy egy olyan katolikus szervezet tagjai vagyunk, akik erőszakkal térítenek. A vád természetesen hamis” – nyilatkozta Monteiro nővér. A panaszt egy hindu férfi, Radheshyam Singh nyújtotta be, aki azt állította, hogy a keresztények „nem követték a Covid-19 elleni előírásokat”; azzal vádolta őket, hogy „jogellenes módszerekkel térítenek, például munkát és pénzt ajánlanak az embereknek”. „Ezek a vádak és provokációk – nyilatkozta Patsy David, a Alliance Defending Freedom nemzetközi konzervatív jogvédő szervezet (ADF International) képviselője – egy terv részei, ami arra szolgál, hogy elüldözzék a keresztényeket Utter Pradesh-ből.”

Az ADF szerint 2017 óta 374 erőszakos cselekmény történt keresztényekkel szemben Uttar Pradesh-ben. Amióta Uttar Pradesh kormánya beiktatta a „Térítésellenes törvényt” 2020. szeptemberében, a számok emelkednek. A legtöbb ilyen esetben szélsőséges csoportok támadtak keresztényekre az otthonaikban és gyülekezőhelyeiken, megzavarva gyűléseiket, megrongálva a berendezést, Bibliákat és más kiadványokat pusztítva, illetve több alkalommal elhurcolták őket a rendőrségre.

Hírdetés

A hindu szélsőségesek támadásai után a keresztények nehéz jogi eljárás elé állnak, és csak óvadék kifizetése fejében engedik el őket, így a támadások következtében a keresztényeket félelem gyötri.

Uttar Pradesh a legnagyobb állam Indiában (238 566 km²), főként mezőgazdasági terület. 231 millió ember otthona. A 2011-es népszámlálási adatok szerint a vallási megoszlás: 78,5% hindu, 19%-a muszlim. Az államban 350 ezer fős keresztény közösség kisebbségben él.  

Fordította: Baranyai Judit

Forrás: Fides

Fotó: Asianews

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »