Kassán újraalakult az Építészek Klubja

Kassán újraalakult az Építészek Klubja

A kassai központú Rovás Egyesület égisze, illetve Pásztor Péter építészmérnök és Krcho János építészmérnök professzorok védnöksége alatt létrejött az Építészek Klubja, amelynek székhelye a MaJel Rovás Központban lett.

A klub valójában a 80-as, 90-es években meghatározó szereppel bíró, legendás kassai Építészek és Képzőművészek Klubja (1984-1996) a régi alapító tagok általi újjáalakítása, akik bevonták jelenlegi diákjaikat is.

A Rovás évek óta szoros kapcsolatban áll a Magyar Művészeti Akadémia több tagozatával, különösen az Építőművészeti Tagozattal, amely Felvidékre tervezett programjait általában a Rovás együttműködésével valósítja meg.

A klub akkor és lényegében most is fiatal kassai építészek kezdeményezésére jött létre, akik egyfajta építészeti vitafórum létrehozását igényelték.

A Rovás örömmel fogadta a kezdeményezést, helyet és kellő infrastruktúrát biztosítva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság stratégiai támogatásának köszönhetően, a Magyar Művészeti Akadémia Építészeti Tagozata pedig a 2024-es nyári összpontosítást, kiállítást és az előadásokhoz szükséges anyagiakat előteremtve saját működési keretéből.

Hírdetés

A Klub tevékenységének mozgatórugója a fiatal építészek lelkesedése, a lényeg egy olyan fórum létrehozása, ahol kedvükre beszélgethetnek, információkat oszthatnak meg egymással.

A klub nagyon fontos információforrást jelent majd, olyan helyet, ahol a megrendelések a levegőben lógnak, ahol egy-egy épület belső tereihez szükséges hozzáadott érték megálmodásához fizikailag is jelen vannak a képzőművészek, hiszen a klub első megalakulásakor is építészek és képzőművészek klubja is volt egyben. Ahol rögtön megvitatható minden, ahol a megállapodások létrejöhetnek, ahol prezentálhatók a tervek, ahol konfrontálódhatnak az értékrendek. Ahol akár építészeti pályázatok bemutatása és zsűrizése is megtörténhet, ahol összejárnak a műemlékesek is.

(Fotó: rovart.art)

A művészeti kluboknak megvan a maguk egzisztenciális létjogosultsága – elvégre a szakmai véleménycserének nem kell mindig csak tudományos konferenciák formájában történnie, amelyek sokszor feleslegesen merevek és nem kellőképpen dinamikusak. Velük ellentétben a mi klubestjeink sokkal szívélyesebbek voltak, a baráti légkör és – emberség jegyében… És ez legyen elsősorban minden művészeti ágban, nem csak az építészetben!

(Szabó Ottó/rovart.art/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »