Karácsony: olyan országot kell építeni, ahol a jobb élet nem kevesek privilégiuma

Olyan országot kell építeni, ahol a jobb élet nem kevesek privilégiuma, és a kiváltságos kevesek 1 százalékának magánérdekei helyett a 99 százalék igényeire koncentrál az állam – írta Karácsony Gergely főpolgármester szombaton, a munka ünnepe alkalmából a Facebook-oldalán.

A főpolgármester a május elsejei bejegyzésében kiemelte, olyan országot kell építeni, ahol új megoldásokat alkalmaznak a dolgozók védelmében azért, hogy a velünk élő és a várhatóan még jó ideig velünk is maradó bizonytalanság senkit ne sodorhasson megélhetési válságba. Ilyen eszköz lehet a garantált munka bevezetése – írta.

Mint kifejtette, ennek lényege, hogy a munkájukat elvesztők dönthetnek úgy, hogy nem kérik a végkielégítésüket, hanem felveszik őket egy állami foglalkoztatási társaságba.

A korábbi munkáltatója megállapodást köt ezzel az állami céggel arról, hogy a dolgozóját szükség esetén képzik; ha van munkalehetőség, akkor foglalkoztatják, vagy állásidőn tartják addig, amíg nem áll helyre a gazdaság, és nem képes újra működni a korábbi kapacitásai alapján a cég. Ezért cserébe a végkielégítés összegét átadja a foglalkoztatási társaságnak, amely ebből a forrásból, állami támogatásból és lehetőség szerint piaci bevételekből tartja fenn magát – írta a főpolgármester.

Hírdetés

Szerinte egy ilyen garantált munka program költségei jelentős részben európai uniós forrásból is finanszírozhatók lennének.

Karácsony Gergely kiemelte, az Európai Unió, 17 évvel csatlakozásunk után, hatalmas segítséget nyújt Magyarországnak is a gazdaság helyreállításához. Ebből a támogatásból, miként más európai országokban, Magyarországon is lehetne jelentős szociális támogatásokat adni, bérkiegészítést fizetni, az álláskeresési járadékot növelni és meghosszabbítani, a lakhatási költségeket zöld programokkal csökkenteni.

Az Orbán-kormány azonban megfosztani készül a magyarokat az uniós támogatás nagyobbik részétől, mintegy 3300 milliárd forinttól, és a pénz vissza nem térítendő részét pedig elsősorban saját klienseinek gazdasági és önmaga hatalmi érdekeire akarja költeni mindenfajta konzultáció nélkül

– fogalmazott a főpolgármester hozzátéve: megint csak a kiváltságosok 1 százalékának érdekeit helyezné a 99 százalék érdekei elé.

„Ideje is, oka van annak tehát, hogy a munka, a dolgozók ünnepén, uniós csatlakozásunk napján emlékeztessük magunkat, újra és újra meg kell, mert érdemes megküzdenünk azért, hogy egyszer beteljesítsük Deák Ferenc szavainak igazságát: nem az a boldog ország, ahol sok a gazdag, hanem ahol kevés a szegény” – zárta bejegyzését Karácsony Gergely.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »