Kápolnát áldottak meg a nyírtelki katolikus iskolában

Kápolnát áldottak meg a nyírtelki katolikus iskolában

Szent Anna oltalma alatt álló iskolakápolnát áldott meg Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök december 21-én a nyírtelki Szent Anna Katolikus Általános Iskolában.

Az iskola életében a közelmúltban nagy változás történt. Az eddig két külön álló épületben zajlott az oktatás, de az egyházmegye által finanszírozott beruházásnak köszönhetően immár egy helyen folyhat az oktató-nevelő munka. Az intézmény tornateremmel és a hozzá tartozó kiszolgáló-heyiségekkel is bővült.

Az építkezés során a Szent Anna-iskolakápolnát az új épületrészbe helyezték át, ahol az első szentmisét – a megáldás szertartását követően – Palánki Ferenc megyéspüspök mutatta be. Jelen voltak Törő András püspöki irodaigazgató, Kiss Tibor plébános, iskolalelkész, Türk László oktatásszervezési főigazgató (EKIF), Horváth-Bócsi Irén intézményvezető és munkatársai.

Palánki Ferenc püspök a homíliájában felhívta a figyelmet az olvasmányban elhangzott Énekek énekéből való szentírási szakaszra (Én 2,8-14), amely hallatán rácsodálkozhatunk arra, hogy Isten szerelmes szeretettel szereti az embert: „A kedvesem, íme, itt jön! Ugrál a hegyeken át és szökell a dombokon át!”

Az Énekek éneke sorai arról szólnak, hogy

Arra kaptunk meghívást, hogy vegyük észre a szeretetét, keressük, fedezzük fel Isten arcát embertársaink tekintetében, és a jelenlétét életünk eseményeiben – fogalmazott a püspök, majd a felolvasott evangélium sorait (Lk 1,39-45) idézve rámutatott: az embert megdöbbenti, hogy Isten minden méltatlanságunk, gyengeségünk, emberi gyarlóságunk ellenére szeret minket, és el akar jönni hozzánk. Erzsébet így kiáltott fel örömében: „De hogyan lehet az, hogy Uramnak anyja látogat el hozzám?”

Hírdetés

Csodálatos a karácsony, amikor átéljük Isten jelenlétét, megszületését, az isteni szeretet világra jöttét – mondta a főpásztor. A világmindenség teremtményei összefogtak, hogy odaadják magukat azért, hogy eljöhessen közénk Isten.

Mit kell nekem megtennem ahhoz, hogy az én életemben, családomban, környezetemben is világra jöhessen Isten szeretete, hogy a jó megjelenjen a földön? – tette fel a kérdést a püspök. Erre mindenkinek meg kell adnia személyes válaszát.

Palánki Ferenc hozzátette: Amikor Erzsébet és Mára találkoztak, öröm töltötte el őket, annak a tudata, hogy Isten nagy dolgot művelt Máriával, hiszen „a szűz fogan és fiat szül, Emmánuel lesz a neve. Ez azt jelenti: Velünk az Isten” (Mt 1,23). Ez a karácsony üzenete.

Szöveg: Kovács Ágnes

Fotó: Horváth-Bócsi Irén intézményvezető

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »