Káosz az orvosi receptek körül…

Káosz az orvosi receptek körül…

A betegek hozzászoktak, hogy a recepteket a körzeti orvosoktól kapják, de ez hirtelen megváltozott, mikor a szakorvosok feladatává vált. Sokak számára a változás azt jelenti, hogy egyszerre több orvoshoz kell menniük, így kritizálni kezdték az új szabályt.

Az orvosok és a betegek tájékoztatása nélkül januárban hatályba lépett egy módosítás, amely megváltoztatta a gyógyszerek felírásának módját, ami annyit jelent, hogy a körzeti orvosok nem írhatnak fel gyógyszereket a szakorvos ajánlására, ezt az utóbbinak kell megtennie a vizsgálat után írja a pluska.sk.

Ma több szakmai szövetség orvosa találkozott az egészségügyi minisztériumban, és létrehoztak egy platformot, hogy foglalkozzanak a változással kapcsolatos problémákkal – közölte Eva Horváthová (OĽaNO) parlamenti képviselő és Monika Palušková, a Körzeti Orvosok Szlovákiai Társaságának (SVLS) elnöke.

Hírdetés

Monika Palušková kifejtette, hogy a körzeti orvosok rendelőjében már a világjárvány előtt is katasztrofális volt a helyzet. „Minden rendben lett volna, ha nem történik az, hogy a gyógyszerek több mint felét a körzeti orvosok írják ki valaki más helyett” – magyarázta.

Palušková szerint 2020-ban a legtöbb szakorvos nem rendelt, 2021-ben viszont sokan már nem írtak fel gyógyszert, pedig a rendelők nyitva voltak. Hozzátette, hogy az onkológusok és immunológusok körében a legmagasabb az olyan szakorvosok száma, akik saját maguk írnak fel recepteket a betegeknek. A problémák megoldására hétfőig (január 24.) kell elkészíteniük a javaslataikat.

Mire készülnek a betegek kórházi elbocsátása kapcsán? A választ a galériában találja!

(br, pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »