Kamuigazolásokat kérnek a sztrájkra készülő iskolák

Akár hamis orvosi igazolásokkal, de tartsák otthon a szülők a gyerekeiket a jövő heti pedagógussztrájk idején – erre kérik a családokat a tiltakozó iskolák. A csalási kísérletet visszautasítják a gyermekorvosok és a szülők is.

Terjed a közösségi oldalakon az a levél, amit a pedagógussztrájkra készülő iskolák küldenek a diákok szüleinek. Mivel a Fővárosi Ítélőtábla szerdai jogerős döntése is kimondja, hogy a gyermekfelügyelet biztosítása kötelező a sztrájk idején, a tanárok arra kérik a szülőket, hogy a március 16–18-ra tervezett munkabeszüntetés idején tartsák otthon a gyerekeiket. Felhívják a szülők figyelmét arra, hogy ezt a hiányzást szülői vagy orvosi (!) igazolással lehet hivatalosan adminisztrálni.

A csalásra buzdító levél nem kerülte el a gyermekorvosok figyelmét sem. „Szégyen, hogy van olyan iskola, amelyik ezt le meri írni! Többek között ezért is fogjuk megtagadni az igazolások kiadását” – írta közösségi oldalán például Korausz Etelka pomázi gyermekorvos. Az igazoláshamisítás miatt sok szülő is háborog a Facebookon, és nem értik, miért nekik vagy az orvosnak kellene csalással lepapírozniuk a mulasztást, ha egyszer az iskola nem fogadja a tanulókat.

Hírdetés

A szülőknek igazuk van, a hiányzásokkal kapcsolatos szabályokat rögzítő minisztériumi rendelet világosan kimondja, hogy bizonyos esetekben – például alapos indok esetén – az iskola maga is igazolhatja a mulasztásokat. Vagyis mindenféle papír benyújtása és csalás nélkül is igazoltnak kell tekinteni a hiányzást, ha a tanuló alapos indok vagy hatósági intézkedés miatt nem tud eleget tenni a kötelezettségének. Márpedig ha nincs tanóra, és nem fogadja a diákot az iskola, az elég alapos indoknak tűnik.

A szakminisztérium és a kormány egyébként már több ízben kérte a tiltakozó pedagógusokat, hagyjanak fel a sztrájkkal. Legutóbb Gulyás Gergely miniszter javasolta a csütörtök esti rendkívüli Kormányinfón, hogy a tanárok fontolják meg a sztrájkban való részvételt, illetve a sztrájk elhalasztását.

Hozzátette: a kormány egyetért a pedagógusok törekvéseivel, mi több, tárgyalnak az Európai Bizottsággal arról, hogy uniós forrásokból több száz milliárd forintot fordíthassanak béremelésre. Ennek reményében legalább háromszor tízszázalékos emelésre tettek ígéretet, a tárgyalásokra nyitottak.

A jövőre várható, jelentős mértékű béremelést lapunknak is megerősítette már az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely közleményben is figyelmeztette a sztrájkbizottságot, hogy a jelenlegi háborús helyzetben békére és nyugalomra van szükség az iskolákban, főleg hogy a járvány idején éppen elég nehézséget és terhet rótt a családokra a digitális oktatás.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »